Ce tipuri de calendare se mai folosesc ast─âzi ┼či unde jpeg

Ce tipuri de calendare se mai folosesc ast─âzi ┼či unde

Oamenii au avut dintotdeauna dorin┼úa de a-┼či organiza c├ót mai bine timpul. Primele astfel de sisteme dateaz─â ├«nc─â din perioada epocii de bronz, urmate de cele ap─ârute la popoarele antice, precum sumerienii sau egiptenii. Chiar termenul de calendar ├«┼či are originile ├«n urm─â cu mai bine de 2000 de ani ÔÇô la romani, calendae era denumit─â prima zi a fiec─ârei luni. Termenul latin a fost adoptat mai t├órziu ├«n francez─â ÔÇô calendier, iar din secolul al XIII-lea termenul modern a fost adoptat din englez─â, calendar.

De-a lungul timpului, popoarele ┼či-au schimbat modalitatea de a m─âsura timpul. Unele calendare s-au modificat, altele au disp─ârut ├«n totalitate. Sunt totu┼či c├óteva care au rezistat de-a lungul timpului ┼či care sunt utilizate ┼či ast─âzi. Calendarele au un rol extrem de important ├«n dezvoltarea omenirii, av├ónd o semnifica┼úie religioas─â, civil─â, social─â sau agricol─â.

iulian calendar jpg jpeg

Calendarul gregorian

Acest tip de calendar este cel adoptat la nivel interna┼úional de c─âtre majoritatea ┼ú─ârilor. El este o ├«mbun─ât─â┼úire a calendarului iulian ÔÇô acesta din urm─â era mai lung dec├ót anul astronomic. Modificarea a fost ideea astronomului Aloysius Lilius ┼či a fost oficializat─â de c─âtre papa Grigore al XIII-lea, ├«n anul 1582. ├Än Rom├ónia, folosirea noului calendar a ├«nceput ├«n 1919, schimbarea fiind realizat─â de c─âtre guvernul Br─âtianu. Ce este diferit? Calendarul gregorian este cu 13 zile ├«naintea celui pe stil vechi, iulian. Ultima ┼úar─â din Europa care a adoptat noul calendar a fost Grecia, ├«n 1923.

Calendare religioase, calendare asiatice

Cu toate că majoritatea ţărilor folosesc calendarul gregorian, în special din motive economice, există anumite popoare care folosesc tipul tradiţional, vechi al civilizaţiei lor, din considerente religioase.

Calendarul islamic, cunoscut drept calendarul Hegirei, este folosit ├«n principal pentru a stabili s─ârb─âtorirea anual─â a Ramdanului ┼či a altor s─ârb─âtori islamice. Primul an islamic a fost ├«n 622 d. Hr. Atunci, profetul Muhammad a plecat de la Mecca la Medina ÔÇô eveniment cunoscut drept Hegira. Anul islamic are 12 luni, cu 354 sau 355 de zile. A┼čadar, pentru ei, anul 1 este anul 622, deci cei care folosesca calendarul islamic sunt ├«n anul 1395.

calendaaar jpg jpeg

Calendarele hinduse sunt folosite ┼či ast─âzi ├«n zona Indiei, aproape fiecare ┼úar─â din sudul Asiei, av├ónd c├óte un calendar cu o semnifica┼úie aparte. De exemplu, calendarul indian Vikram Samvat este legat de un important rege indian, Vikramaditya sau calendarul Kali Yuga care are la baz─â legenda zeului Khrisna. Nepalezii au ┼či ei calendarul lor, care a ├«nceput pe 20 octombrie 879. Exist─â ┼či un calendar bengalez, care a fost creat de c─âtre sultanul Bengalului, Alauddin Husain Shah, undeva ├«n secolul al XIV-lea. Acesta este inspirat de c─âtre calendarul islamic, dar ┼či de c─âtre cel solar, gregorian.

calendar franta jpg jpeg

Un alt calendar care este folosit numai pentru s─ârb─âtorile religioase este cel buddhist. ├Än ┼ú─ârile asiatice, el este atribuit festivit─â┼úilor Theravada, cea mai longeviv─â ┼čcoal─â de buddhism. Majoritatea popoarelor asiatice folosesc oficial calendarul gregorian, numai Thailanda are propriu sistem de organizare a timpului.

(Fost) Calendar politic

├Än perioada modern─â, ├«n Fran┼úa a func┼úionat un calendar creat ├«n timpul Revolu┼úiei Franceze, timp de 14 ani, ├«ncerc├óndu-se astfel eliminarea referin┼úelor religioase. Nu numai c─â anul ├«ncepea pe 22 septembrie, odat─â cu echinoc┼úiul de toamn─â, dar au fost redenumite ┼či zilele anului. A┼ča c─â, ├«n loc s─â poarte nume de sfin┼úi, zilele anului purtau nume de animale, plante, unelte sau alte lucruri comune. Calendarul republican francez a fost ├«nlocuit ├«n 1806, de c─âtre Napoleon.