image

Ce secrete a ascuns până aproape de moarte ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler

O femeie despre care se crede că a fost ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler de la Berlin, cunoscut sub numele de Führerbunker, a murit la sfârșitul lunii iunie, cu o zi înainte de a împlini 95 de ani, potrivit Berliner Zeitung. 

Johanna Ruf avea 15 ani în aprilie 1945 și făcea parte din Bund Deutscher Mädel, aripa feminină a organizației de tineret a partidului lui Hitler, scrie Insider. Ruf a lucrat ca asistentă în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial după ce orele de școală au fost întrerupte în luna ianuarie a anului 1945, potrivit The Times.

image

Ruf spune că a lucrat inițial într-un buncăr de la stația Anhalter, dar apoi s-a mutat în Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler, conform raportului. Ruf și-a notat gândurile și experiențele pe care le-a trăit în „zona de apărare a cetății”, cum era cunoscută zona din jurul Cancelariei, și a publicat apoi o serie de memorii intitulată „O palmă pentru micul Goebbels” în 2017.

„Am scris ceva pe bucăți de hârtie în fiecare zi, apoi am scris într-un caiet și apoi la mașina de scris”, a spus ea. „Mult timp, mi-a fost rușine pentru că i-am dat lui Helmut, micul Goebbels, o mare palmă peste față. Era așa de obraznic! Prea entuziasmat.”

Magda Goebbels și copiii ei: Helmut, Hedwig, Heidrun, Holdine și Helga; Hildegard, în spatele ei. Harald, în picioare și în uniformă, a fost singurul care a supraviețuit după terminarea războiului. Foto: Profimedia Images

„L-am amenințat că îl pălmuiesc. El a spus: 'Haide atunci!' Așa că i-am dat una. Câteva ore mai târziu, Helmut și cele cinci surori ale lui erau morți, otrăviți de mama lui Magda în buncăr”, a povestit Ruf.

Berliner Zeitung a raportat că Ruf a fost și una din ultimele persoane care i-a mai văzut pe copiii lui Goebbels înainte să fie uciși de părinții lor în buncăr. Ruf a spus că deși nu l-a întâlnit niciodată pe Adolf Hitler, l-a văzut în schimb pe notoriul său ministru al propagandei, Joseph Goebbels, când el a vizitat spitalul unde a ținut un discurs de încurajare în timp ce Armata Roșie sovietică se apropia, a ea pentru Bild.

„El a spus: 'Victoria finală este la ușă', dar nu erau decât ruși la ușă”, a spus ea. Wieland Giebel, care a editat cartea lui Ruf, a spus că speră ca aceasta să ofere o imagine despre lucrurile care aveau loc la acea vreme și că lucrarea ei este „un document despre cum cresc tinerii într-o dictatură și cum se implică.”

image

Biroului lui Hitler din buncărul de la Berlin

Giebel a adăugat că este o dovadă importantă care discreditează conspirația că Hitler a supraviețuit, întrucât Ruf povestește cum un doctor a informat-o că Hitler s-a sinucis și că soldații i-au ars corpul. Führerbunker-ul din centrul Berlinului a fost finalizat între 1936 și 1944, Hitler având să se mute permanent în el pe data de 16 ianuarie 1945. Avea apoi să își petreacă ultimele 105 zile din viață în buncăr în timp ce Armata Roșie a lui Stalin strângea lațul în jurul capitalei celui de-al Treilea Reich, potrivit History Channel.

Buncărul pe două niveluri se afla sub Cancelaria Reichului, sediul lui Hitler, și conținea spațiile în care locuiau Führerul și soția sa, Eva Braun, cât și Goebbels și familia lui. Mai era și un birou, o infirmerie și o cameră mare de conferințe, pe lângă alte zone. Hitler s-a căsătorit cu Braun pe 29 aprilie în buncăr și o zi mai târziu s-a împușcat.