Ce nu ştiaţi despre Babilon jpeg

Ce nu ştiaţi despre Babilon

Pe malul Eufratului îşi poartă istoria pe umeri unul dintre cele mai frumoase şi faimoase oraşe ale lumii antice:Babilonul. Centru al artei şi culturii, oraş protejat de Alexandru cel Mare, Babilonul era denumit în Scripturi Stăpâna Regatelor.

Babilonul, unul dintre cele mai faimoase oraşe ale civilizaţiei antice, a fost capitala Babiloniei, localizată în sudul Mesopotamiei, ceea ce înseamă astăzi 60 de mile distanţă de Baghdad, Irak.

Se ştiu foarte puţine lucruri despre originea Babilonului, dar cronicile antice sugerează că oraşul datează de acum 4000 de ani, şi era considerat un centru administrativ. Apoi, în 1894 î.Hr. oraşul a fost cucerit de către Samuabun, un lider local din ţinutul a ceea ce numim astăzi Siria, şi l-a transformat într-un mic regat. Soarta oraşului s-a schimbat radical odată cu venirea pe tron a celui de-al VI-lea rege, Hammurabi, în 1792 î.Hr.

În timpul domniei sale, 1792-1750 î.Hr., Hammurabi şi-a extins teritoriul de-a lungul Eufratului, anexând mai multe vechi centre urbane, precum Ur, Uruk, Isin şi Larsa. Conducător al unui înfloritor imperiu, Hammurabi era văzut ca un zeu, şi astfel a înfiinţat noi reguli pentru poporul său. Codul lui Hammurabi, care datează din 1754 î.Hr. conţinea 282 de legi. Gravat pe o bucată de 4 tone de piatră, care acum este expusă la Muzeul Luvru din Paris, codul prezenta numeroase pedepse aspre în cazul în care legile sunt încălcate, pedepse care includeau tăierea anumitor părţi ale corpului precum limba, mâinile, sânii sau urechile. Codul lui Hammurabi este considerat ca fiind primul exemplu al prezumţiei de nevinovăţie până la proba contrarie. Justiţia era determinată de cele trei clase sociale ale Babilonului:oamenii cu proprietăţi, cei liberi şi sclavii. De exemplu, dacă un doctor omora un pacient bogat, drept pedeapsă i se tăiau mâinile, dar dacă pacientul era un sclav, o compensaţie financiară era suficientă.

babylon jpg jpeg

Menţionat în capitolul Genezei din Biblie, şi adesea considerat o clădire mitică, Turnul Babel a fost asociat adesea cu structurile babiloniene numite Etemenanki sau temple ale raiului şi pământului, care era defapt o piramidă zigurat închinată zeului Marduk în 610 î.Hr. Clădirea avea peste 90 de metri înălţime şi a fost distrusă în timpul cuceririi Babilonului de către Alexandru cel Mare, cu toate că acesta a încercat să o salveze.

Babilonul este recunoscut şi pentru Grădinile Suspendate, una dintre Şapte Minuni ale lumii antice. Se pare că ele au fost construite de către regeleNebuchadnezzar pentru soţia sa, Amyitis, care ducea dorul tărâmurilor natale. Locaţia grădinilor nu a fost niciodată cunoscută, cu toate acestea cercetările continua, deşi precum Turnul Babel, şi Grădinile Suspendate sunt considerate un mit.

Babilonul a fost cucerit de către persani în 539 î.Hr., şi cu toate acestea a continuat să fie un centru al artei şi educaţiei. Oraşul a fost unul dintre preferatele lui Alexandru Macedon, însă după moartea sa oraşul a devenit o ruină. În 1980, o parte a Babilonului a fost reconstruită de către liderul irakian Saddam Hussein, aşa că doar puţin din vechiul oraş mai este vizibil astăzi.

Sursa:historyextra.com