Marcă poștală „cap de bour” (© Arhivele Naționale ale României, SJAN Iași, fond Visteria Moldovei. Direcția Poștelor, dosar 157/1859)

Câte timbre „cap de bour” din prima ediție mai există în prezent?

La 15 iulie se sărbătorește Ziua Națională a Mărcii Poștale, data fiind aleasă în cinstea emiterii primei serii de timbre românești „cap de bour”, apreciată astăzi de către filateliști și colecționari drept una din cele mai rare și valoroase mărci poștale.

Denumirea timbrului a fost inspirată de reprezentarea capului de bour, simbol heraldic al Principatului Moldovei, iar tipărirea unei mărcii poștale proprii, dincolo de importanța sa practică, era menită să afirme dorința de independență a acestei provincii românești față de Imperiul Otoman, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Prima serie a mărcii poștale „cap de bour” a fost realizată la „Atelia Timbrului” din Iași, după un model austriac, fiind tipărită, bucată cu bucată, cu ajutorul unei matrițe de oțel cu presă manuală, prin folosirea tehnicii tête-bêche, care implica rotirea celui de-al doilea timbru la 180 de grade față de linia de separație.

Pe fiecare marcă poștală era reprezentat într-un cerc capul de bour cu o stea cu cinci colțuri între coarne, însoțit de goarna poștei și de legenda „porto scrisori”, imprimată cu caractere chirilice în interiorul buclei pe care o descria goarna.

Tot cu caractere chirilice era înscrisă și valoarea fiecărei mărci poștale din tirajul primei ediții: 27 de parale (6000 de exemplare), 54 de parale (10000 exemplare), 81 de parale (2000 de exemplare) și 108 parale (6000 de exemplare).

Mărcile poștale din prima serie au început să fie folosite din data de 22 iulie 1858, când la Iași au fost aplicate pentru prima dată pe 16 scrisori simple și 7 recomandate, și au rămas în circulație doar câteva luni, pentru că în toamna aceluiași an, în urma introducerii tarifului poștal unic, a fost emisă o a doua serie „cap de bour”, cu valori de 5, 40 și 80 de parale, care prezenta unele diferențe față de emisiunea anterioară: steaua cu 6 colțuri (în loc de 5), forma dreptunghiulară, ușor rotunjită la colțuri (în locul celei rotunde).

O consecință a fost aceea că, la 31 octombrie 1858, mărcile poștale din prima ediție, nevândute până în acel moment, au fost retrase de pe piață și distruse, estimându-se că din cele 24000 de piese emise, în prezent ar mai exista pe piața filatelică doar 750, care valorează astăzi între 5000 și 100000 euro.

Timbrele „cap de bour” au fost imprimate și valabile doar în Moldova, până la data 1 mai 1862.

Arhivele Naționale ale României publică în format digital, pe pagina de Facebook a instituției, câteva mărci poștale „cap de bour” emise în anul 1858, păstrate la Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale, în fondul Visteria Moldovei.

Direcția Poștelor, printre care se numără și un fals din epocă, pentru că istoria falsificării mărcilor poștale „cap de bour” a început foarte curând după apariția originalelor.