Studiul bijuteriilor preistorice dezvăluie existenţa a 9 culturi distincte pe teritoriul Europei în Epoca de Piatră  FOTO J  Baker et al via Livescience com png

Câte culturi distincte existau pe teritoriul Europei în Epoca de Piatră?

📁 Preistorie
Autor: Maria Ţaga

În urmă cu zeci de mii de ani, oamenii preistorici care populau teritoriul european erau împărţiţi în cel puţin 9 culturi distincte, pornind de la analiza varietăţii mari de podoabe, create în stiluri diferite, şi de la regiunea geografică în care acestea au fost descoperite, transmite marţi Live Science.

Cercetătorii s-au concentrat asupra perioadei Gravettian, ce a început acum aproximativ 34.000 de ani şi s-a încheiat acum 24.000 de ani. Conform istoricilor, din această perioadă, în care omenirea era împărţită în comunităţi mici, de vânători-culegători, ne-au rămas numeroase podoabe şi bijuterii care demonstrează un nivel ridicat al meşteşugurilor artizanale, conform unui studiu publicat luni în jurnalul Nature Human Behaviour.

Abilităţile de meşteşugari ale oamenilor din Gravettian pot fi remarcate din marea varietate de materiale pe care le foloseau pentru a crea mărgele şi alte podoabe, cum ar fi fildeşul, oase, dinţi (printre care dinţi de urs, cal sau iepure), coarne, pietre semipreţioase, scoici sau chihlimbar. Astfel de mărgele au reprezentat atât podoabe personale dar şi markeri culturali.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 134 de „tipuri discrete” de podoabe adunate de arheologi de-a lungul secolului trecut din 112 situri de pe întreg cuprinsul Europei. Cercetătorii au colectat datele din studii ştiinţifice anterioare şi le-au introdus într-o bază de date, ceea ce le-a permis să identifice diferenţele dintre diferitele grupuri de podoabe.

„Am început să observăm diferenţele pe măsură ce construiam baza de date”, a declarat pentru Live Science coordonatorul acestui studiu, Jack Baker, student doctorand în preistorie la Universitatea din  (Franţa).

„Sunt nişte diferenţe foarte mari, în special între vest şi est”, a adăugat el.

Spre exemplu, cercetătorii au remarcat că oasele, dinţii şi coarnele provenite de la vulpi şi de la cerbul roşu, animale cu populaţii abundente pe teritoriul european în acea perioadă, erau folosite pentru a crea podoabe doar de anumite grupuri de vânători-culegători.

„În acea perioadă, vulpile şi cerbii roşii se aflau pretutindeni. Însă nu am găsit oameni care purtau colţi de vulpe decât în est, deşi vulpi erau peste tot. Şi am găsit oameni care purtau dinţi de cerb roşu doar în vest. Deci, chiar dacă aceste materiale erau disponibile pretutindeni, existau diferenţe clare între ce alegeau oamenii din diferite comunităţi să poarte”, a explicat Baker.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro