Cărțile istorice te ajută sa te întorci la origini!
Istoria face trimitere la trecutul poporului român, un trecut pe care mulţi nu îl prea cunosc, fiind preocupaţi de viitor. În societatea actuală, caracterizată de progres, informaţiile legate de istorie sunt o necesitate imperativă pentru orice individ. De astfel, citându-l pe Ioan Aurel Pop, „Un popor fără trecut, adică fără istorie (în sensul că își ignoră cu bună știinţă viaţa sa de altădată), ajunge să moară încet, dacă nu este deja un popor mort!”.
În prezent se vorbeşte mult despre globalizare şi, în acest context, individul căruia istoria propriului neam îi este străină, se poate rupe definitiv şi fără regrete de locurile natale şi de ţara în care s-a născut, ajungând într-un final să îşi piardă identitatea naţională. Trecutul reprezintă o sumă importantă de amintiri, de valori care se transmit de la o generaţie la alta, de fapt, valori pe care se clădeşte viitorul şi care plasează naţia într-un context global. Cunoscând istorie, românii vor putea să înţeleagă specificul naţional româno-balcanic şi valenţele sale.
Plecând de la aceste idei, se poate deduce că istoria este bunul cel mai important al persoanalitatii unei naţii şi cartea de vizită a unui popor. Cărţile de istorie îi pot ajuta pe cei care le citesc să îşi înţeleagă originile şi să îşi descopere rădăcinile cu toată suita de elemente inclusă - credinţă, limbă, obiceiuri şi datini.
Deşi se pot face mai multe recomandări de cărţi cu subiecte istorice de citit într-o viaţă, următoarele pot face subiectul unei lecturi interesante şi accesibile, dat fiind faptul că se pot achiziona dintr-un anticariat online contra unui preț mic.
Un top al cărţilor de istorie de citit într-o viaţă, include:
„Istoria romanilor din Ardeal şi Ungaria” şi „Istoria Bisericii romaneşti şi a vieţii religioase a românilor” - de Nicolae Iorga
Două cărţi foarte bine documentate care aduc contribuţii esenţiale nu doar în ceea ce priveşte viziunea generală, ci și în aceea de detaliu. Istoria Bisericii româneşti şi a vieţii religioase a românilor” va rămâne, după cum spune atât de profund I Oprisan, „un monument de care trebuie să ne apropiem cu sfială, ca de o lucrare neaparţinând sferelor obişnuitului”.
Cât despre „Istoria romanilor din Ardeal şi Ungaria”, în paginile sale, Iorga sublinia că „poporul românesc din Ardeal, era capabil de o viaţă politică, pe care a trăit-o de multe ori în formă străină – şi noi suntem datori să urmărim forma străină supt care se ascunde viaţa noastră naţională (...)”
„Romanii supt Mihai voievod Viteazul” şi „Puterea armată şi arta militară la romani” de Nicolae Bălcescu
Dacă „Romanii supt Mihai voievod Viteazul” este o parte esenţială a patrimoniului cultural pe care Bălcescu le-a lăsat-o urmaşilor, o carte de aur în care cititorul va găsi un stil simplu în care se redă istoria lui Mihai Viteazul, „Puterea armată şi arta militară la romani” este, după cum spunea Iorga „un minunat capitol de istorie, care n-ar sta tocmai rău nici sub condeiul unui istoric de azi“.
„În jurul Marii Uniri de la 1918” - de Lucian Boia
În această carte, autorul, Lucian Boia interpretează cu originalitate şi foarte provocator adevărul istoric al Marii Unirii. ”În jurul Marii Uniri de la 1918” este o carte care plasează cititorul în mijlocul evenimentelor din Europa, în 1918, fără de care, nici evenimentul atât de important pentru România nu ar fi fost posibil. Lucian Boia consideră, de astfel, că ”adevărul, pur şi simplu, este mai complex şi mai nuanțat”.
Ca nota finală, citatul lui Cicero: „Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi”.
Pe site-ul PrintreCarti.ro poti gasi cărţi despre istoria romanilor dar si cărţi de istorie universală, care te pot ajută sa inţelegi mai bine trecutul unui popor.