Carte po╚Ötal─â de la Stalingrad: ┬źSe pare c─â ╚Öi iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe ruse╚Öti┬╗ jpeg

Carte po╚Ötal─â de la Stalingrad: ┬źSe pare c─â ╚Öi iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe ruse╚Öti┬╗

Cineva care a citit c-am fost la Rosso╚Öka, ├«n Rusia, la Ceremonia de re├«nhumare a militarilor rom├óni c─âzu╚Ťi la Stalingrad, mi-a dat un document de o importan╚Ť─â deosebit─â despre prezen╚Ťa Armatei rom├óne la cea mai mare B─ât─âlie din al Doilea R─âzboi R─âzboi Mondial: O carte po╚Ötal─â trimis─â de pe Front de un militar rom├ón dup─â spargerea Frontului.

E vorba de cartea po╚Ötal─â trimis─â de sergent major T. R. Mitic─â Bulumacu din Regimentul 20 Doroban╚Ťi, ├«n 17 octombrie 1942, Mariei St. Bulumac, Str. Caransebe╚Ö, nr.1, Bucure╚Öti. Din spusele celui care mi-a dat-o, ├«n╚Ťeleg c─â e vorba de un unchi, mort pe Frontul de Est la 22 decembrie 1942. Dibui c-a fost la Stalingrad, ├«n Stepa Calmuc─â. ├Äntr-adev─âr, Regimentul 20 Doroban╚Ťi a f─âcut parte din Divizia a 4-a, Corpul de Armat─â 6, condus de Generalul Constantin Dragalina. A luptat la Harkov ├«n mai 1942, dup─â care a mers p├«n─â ├«n sudul Stalingradului. Cartea po╚Ötal─â e datat─â 17 octombrie 1942.

La vremea respectiv─â, din c├«te ├«mi spun c─âr╚Ťile despre Stalingrad, Regimentul se afla, ├«n cadrul Diviziei, ├«n flancul drept al Corpului 6, la Sud de Tudovo, pe un aliniament de 55 de kilometri. Cu pu╚Ťin timp ├«n urm─â, pe 4 octombrie 1942, sprijinit─â de Divizia 14 blindat─â german─â, Divizia a recucerit aceast─â pozi╚Ťie, dup─â ce, pe 28 septembrie 1942, sovieticii o ├«mpinseser─â ├«napoi, spre Vest. Pe 20 noiembrie 1942, Regimentul 20 Doroban╚Ťi ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte soarta tragic─â a ├«ntregului Corp 6 Armat─â. Sub loviturile sovietice, Regimentul se retrage p├«n─â la aliniamentul Kenkria ÔÇô V Obilnoe, aflat la o distan╚Ť─â mare de Stalingrad. Expeditorul c─âr╚Ťii po╚Ötale va fi murit ├«n pozi╚Ťia de ap─ârare luat─â de Regiment, spart─â peste c├«teva zile.

Con╚Ťinutul c─âr╚Ťii po╚Ötale e acesta:

ATENȚIUNE: Nu se scrie nimic în legătură cu armata. Nu se pune localitatea.

Adresa trimi╚Ť─âtorului:

Numele și pronumele: Serg. Major T.R. Mitică Bulumacu

Regimentul: 20 Doroban╚Ťi, compania 8 Mtr.

Of. poștal militar Nr. 42

17 Oct. 1942

Drag─â Marie,

Scrisoarea ta cu data de 12 Sept am primit-o pe 24 Sept, dar de╚Öi a╚Ö fi dorit s─â-╚Ťi r─âspund imediat, n-am putut ╚Öi iat─â c─â abia acum m─â ├«nvrednicesc. Am r─âmas surprins c├«nd am aflat c─â Stan este ╚Öi el pe aici. Eu i-am scris o c.p. pe ziua de 15 oct. la adresa dat─â de tine, dar nu mi-a r─âspuns p├«n─â acum. Se vede treaba c─â se g─âse╚Öte departe de mine pe acest front. Eu s├«nt bine ÔÇô s─ân─âtos p├«n─â acum, mul╚Ťumesc Celui de Sus. De pe acas─â am primit ve╚Öti regulat p├«n─â ├«n Septembrie, de atunci n-am mai primit de loc. Azi le scrisei iar─â ╚Öi o f─âcui pe sup─âratul. De pe aci, ce s─â-╚Ťi spun drag─â Marie? Ne lupt─âm continu cu netrebnicii de bol╚Öevici ╚Öi cu celelalte greut─â╚Ťi ale r─âzboiului ├«nc├«t de 6 luni de zile n-am avut pic de r─âgaz. Ve╚Öti prea bune nu prea avem; se pare c─â ╚Öi iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe ruse╚Öti.

Mi s-a f─âcut un mare dor de voi to╚Ťi ce va afla╚Ťi departe.

B─ânuiesc c─â Bucure╚Ötiul a r─âmas acela╚Öi cu via╚Ťa lui. Tare a╚Ö dori s─â m─â re├«ntorc iar─â╚Öi acas─â la noi. Tu, dac─â vrei mai scrie-mi, c─â-mi face mare pl─âcere.

├Ä╚Ťi doresc tot binele. Te s─ârut─â.

Mitic─â

Coresponden╚Ťa era supus─â cenzurii militare. Cu toate acestea, din textul sergentului major putem afla c├«te ceva despre Frontul din Stepa Calmuc─â: 

a) Autorul noteaz─â la un moment dat c─â ÔÇ×Ne lupt─âm continuu cu netrebnicii de bol╚Öevici ╚Öi cu celelalte greut─â╚Ťi ale r─âzboiului ├«nc├«t de 6 luni de zile n-am avut pic de r─âgaz. Ve╚Öti prea bune nu prea avem; se pare c─â ╚Öi iarna ce vine ne va apuca tot pe aceste blestemate stepe ruse╚ÖtiÔÇŁ.

S├«ntem ├«n 17 octombrie 1942. De ╚Öase luni de zile, ├«nseamn─â din aprilie 1942, ceea ce presupune participarea la B─ât─âlia de la Harkov. Autorul crede c─â ├«i vor prinde iarna prin blestematele stepe ruse╚Öti. Asta ├«nseamn─â c─â n-avea prea mare ├«ncredere ├«n ofensiva nem╚Ťilor, spre deosebire de nem╚Ťi, care se vedeau deja dincolo de Volga.

b) Ca to╚Ťi cei de pe front, autorul are nostalgia vie╚Ťii civile din ╚Ťar─â.


carte postala 1 jpg jpeg


carte postala 2 jpg jpeg