Care este cel mai bun film al tuturor timpurilor jpeg

Care este cel mai bun film al tuturor timpurilor

📁 Istoria Filmului
Autor: Ana-Maria Trotea

Filmul Vertigo de Alfred Hitchcock s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bune 10 filme din toate timpurile şi a fost realizat de revista Sight &Sound. Clasamentul celor de la Sight &Sound este realizat o dată la zece ani, din 1952.

Sondajul în urma căruia filmul Vertigo a urcat pe primul loc în clasament s-a făcut cu ajutorul a 846 de critici de pe toate continentele, care au avut de ales din 2.045 de filme.

Pelicula lui Hitchcock a detronat filmul lui Orson Welles, "Cetăţeanul Kane", care a condus clasamentul celor mai bune filme în ultimii 50 de ani."Cetăţeanul Kane" a fost câştigătorul a cinci asemenea sondaje, începând din 1962, dar în topul de anul acesta filmul lui Orson Welles s-a clasat pe locul al doilea.Pe locul al treilea s-a situat "Tokyo Story" de Yasujiro Ozu.

Topul 10 al celor mai bune producţii include şi filme mute precum Aurora de F.W. Murnau, "Man With a Movie Camera" de Dziga Vertov şi "The Passion of Joan of Arc" de Carl Dreyer. De altfel, este pentru prima dată când aceste filme au intrat în acest clasament.

Într-un sondaj separat, 358 de regizorii din întreaga lume au declarat că "Tokyo Story" este filmul lor preferat. Acest lucru a făcut ca filmul "Cetăţeanul Kane", fostul lider, să împartă locul al doilea cu "Odiseea Spaţială" de Stanley Kubrick. În acest top realizat de regizori, Vertigo a ocupat locul al şaptelea.

Printre regizorii care au participat la sondaj s-au numărat Woody Allen, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Mike Leigh, Guillermo del Toro, Michel Hazanavicius, Aki Kaurismaki şi Bong Joon-ho.

Revista Sight &Sound a fost publicată pentru prima dată în anul 1932. În prezent, ea este editată în 29 de ţări şi are abonaţi din 60 de ţări.