Cantina românească din Crimeea jpeg

Cantina românească din Crimeea

├Än luna octombrie 1942 a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n Simferopol, ├«n Crimeea, o cantin─â pentru a hr─âni popula╚Ťia civil─â lipsit─â de mijloace de subzisten╚Ť─â. ├Änfiin╚Ťat─â ├«n spatele frontului de c─âtre trupele rom├óne, acesta a hr─ânit ├«n perioada octombrie 1942-aprilie 1944 un num─âr de aproximativ 2000 copii, femei, b─âtr├óni ╚Öi invalizi, contribuind astfel la supravie╚Ťuirea lor, noteaz─â Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei (ANR), pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

├Änainte de a fi ├«nfiin╚Ťat─â cantina un num─âr de 30-40 de copii erau hr─âni╚Ťi de c─âtre militarii din trup─â la popot─â, cu ├«ng─âduin╚Ťa ofi╚Ťerilor. Cre╚Öterea num─ârului de solicit─âri a determinat autorit─â╚Ťile militare s─â g─âseasc─â solu╚Ťii pentru a spori posibilit─â╚Ťile de a hr─âni popula╚Ťia lipsit─â de mijloace. Faptul este cu at├ót mai remarcabil cu c├ót, potrivit ├«nsemn─ârilor lui Gheorghe Berdan, trupele rom├óne nu aveau dreptul de se hr─âni prin exploatare local─â, trupele germane fiind cele care le furnizau necesarul de hran─â (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, fila 141). 

Generalul Gheorghe Avramescu, locotenent colonelul Berdan Gheorghe, c─âpitanul Gheorghe Vi╚Ť─âlaru sunt doar c├ó╚Ťiva dintre ofi╚Ťerii care au avut un merit deosebit ├«n organizarea cantinei potrivit m─ârturiei pe care o punem la dispozi╚Ťia dumneavoastr─â (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, filele 141,142, 144, 145, 147, 149). 

Locotenent colonelul Gheorghe Berdan aflat pe aeroportul din Simferopol, în mai 1943 (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, fila 67 v)

Locotenent colonelul Gheorghe Berdan jpg jpeg

La ace╚Ötia se pot ad─âuga comandan╚Ťii diviziilor rom├óne╚Öti de munte din regiune care, ├«n iarna anului 1943, au trimis cantinei o parte din propriile provizii pentru a evita ├«nchiderea acesteia, sau doamna Silvia Roat─â care a ╚Öi-a adus o mare contribu╚Ťie ├«n ceea ce prive╚Öte buna organizare ╚Öi func╚Ťionare.

Foto sus: Cantina Rom├óneasc─â din Simferopol, ├«nfiin╚Ťat─â de trupele rom├óne pentru a hr─âni popula╚Ťia civil─â din Crimeea (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 8/1942-1944, fila 24)