Cantina românească din Crimeea jpeg

Cantina românească din Crimeea

În luna octombrie 1942 a fost înființată în Simferopol, în Crimeea, o cantină pentru a hrăni populația civilă lipsită de mijloace de subzistență. Înființată în spatele frontului de către trupele române, acesta a hrănit în perioada octombrie 1942-aprilie 1944 un număr de aproximativ 2000 copii, femei, bătrâni și invalizi, contribuind astfel la supraviețuirea lor, notează Arhivele Naționale ale României (ANR), pe pagina de Facebook a instituției.

Înainte de a fi înființată cantina un număr de 30-40 de copii erau hrăniți de către militarii din trupă la popotă, cu îngăduința ofițerilor. Creșterea numărului de solicitări a determinat autoritățile militare să găsească soluții pentru a spori posibilitățile de a hrăni populația lipsită de mijloace. Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât, potrivit însemnărilor lui Gheorghe Berdan, trupele române nu aveau dreptul de se hrăni prin exploatare locală, trupele germane fiind cele care le furnizau necesarul de hrană (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, fila 141). 

Generalul Gheorghe Avramescu, locotenent colonelul Berdan Gheorghe, căpitanul Gheorghe Vițălaru sunt doar câțiva dintre ofițerii care au avut un merit deosebit în organizarea cantinei potrivit mărturiei pe care o punem la dispoziția dumneavoastră (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, filele 141,142, 144, 145, 147, 149). 

Locotenent colonelul Gheorghe Berdan jpg jpeg

Locotenent colonelul Gheorghe Berdan aflat pe aeroportul din Simferopol, în mai 1943 (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 3/1942, fila 67 v)

La aceștia se pot adăuga comandanții diviziilor românești de munte din regiune care, în iarna anului 1943, au trimis cantinei o parte din propriile provizii pentru a evita închiderea acesteia, sau doamna Silvia Roată care a și-a adus o mare contribuție în ceea ce privește buna organizare și funcționare.

Foto sus: Cantina Românească din Simferopol, înființată de trupele române pentru a hrăni populația civilă din Crimeea (ANR, SANIC, fond personal Berdan Gheorghe, dosar 8/1942-1944, fila 24)