Calendar 31 martie: 1854   SUA și Japonia au semnat Tratatul de la Kanagawa, care a pus capăt izolării pe care shogunii Tokugawa o impuseseră Japoniei jpeg

Calendar 31 martie: 1854 - SUA și Japonia au semnat Tratatul de la Kanagawa, care a pus capăt izolării pe care shogunii Tokugawa o impuseseră Japoniei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1241 - Mongolii au p─âtruns ├«n Transilvania ╚Öi au ocupat Rodna. 

1437 - A izbucnit r─âscoala ╚Ť─âr─âneasc─â de la Bob├ólna.

1492 - Edictul de la Alhambra: evreilor spanioli li s-a impus ca ├«n termen de patru luni s─â se converteasc─â la cre╚Ötinism sau s─â p─âr─âseasc─â ╚Ťara.

1596 - S-a n─âscut filosoful ╚Öi matematicianul francez Ren├ę Descartes (d. 1650).

1685 - S-a n─âscut compozitorul german Johann Sebastian Bach (d. 1750).


1854 - SUA și Japonia au semnat Tratatul de la Kanagawa, care a pus capăt izolării pe care shogunii Tokugawa o impuseseră Japoniei, la începutul secolului al XVII-lea.

├Äncep├ónd cu mijlocul secolului al XVII-lea ÔÇô o dat─â citat─â de mul╚Ťi istorici ar fi 1639 ÔÇô Japonia devine o ╚Ťar─â ├«nchis─â. St─âp├ónii s─âi, clanul Tokugawa, confrunta╚Ťi cu efectele tot mai acute ╚Öi destabilizatoare ale vizitelor europenilor, propagatori ai cre╚Ötinismului ╚Öi aduc─âtori de arme de foc, decid s─â ├«ntrerup─â orice contact cu vesticii, permi╚Ť├óndu-le doar olandezilor s─â continue comer╚Ťul pe o mic─â insul─â artificial─â, Dejima, ├«n apropierea ora╚Öului Nagasaki.

P├ón─â ├«n 1854, c├ónd americanii ob╚Ťin deschiderea c├ótorva porturi japoneze pentru comer╚Ť ╚Öi aprovizionarea navelor cu alimente ╚Öi ap─â, Japonia avea s─â ├«nfloreasc─â ├«n interior, mai ales pe plan artistic, dar ╚Öi s─â cunoasc─â momente de dec─âdere ╚Öi disperare, spre sf├ór╚Öitul perioadei.

Comparat─â cu vecinii s─âi, Japonia secolului al XIX-lea se afla ├«ntr-o situa╚Ťie categoric superioar─â. Filipinele apar╚Ťineau spaniolilor, Indonezia de ast─âzi, olandezilor, iar Indochina era ├«mp─âr╚Ťit─â ├«ntre Fran╚Ťa ╚Öi Marea Britanie. Nici ╚Ťara care constituise ├«n trecut un model pentru japonezi, China, nu o ducea mai bine.

Sec─âtuit─â de primul r─âzboi al opiumului, capitulase ├«n fa╚Ťa superiorit─â╚Ťii occidentalilor ╚Öi semnase, ├«n 1842, Tratatul de la Nankin, care o aducea la statutul de semicolonie. A╚Öadar, japonezii aveau motive de ├«ngrijorare, ba chiar de groaz─â, fa╚Ť─â de contactele cu str─âinii. 

1853: ÔÇ×cor─âbiile negreÔÇŁ acosteaz─â ├«n golful Edo

De pe la sf├ór╚Öitul secolului al XVIII-lea p├ón─â la jum─âtatea veacului urm─âtor existaser─â c├óteva tentative ale navelor str─âine (ruse╚Öti, engleze, americane) de a stabili contacte cu cei de pe ╚Ť─ârmurile japoneze, dar str─âinii au fost alunga╚Ťi de fiecare dat─â.

Imposibilul s-a produs totu╚Öi ├«n 1853, c├ónd ÔÇ×cor─âbiile negreÔÇŁ (numite astfel din cauza c─ârbunelui cu care se alimentau) au acostat ├«n golful Edo (ast─âzi Tokio), unde ├«╚Öi avea re╚Öedin╚Ťa conduc─âtorul de facto al Japoniei, shogunul. 

Pled├ónd pentru deschiderea rela╚Ťiilor comerciale ╚Öi amicale, comodorul Matthew C. Perry, conduc─âtorul expedi╚Ťiei americane, a ╚Ötiut s─â dozeze dovezile de bun─âvoin╚Ť─â ╚Öi aluziile amenin╚Ť─âtoare, promi╚Ť├ónd c─â va reveni peste un an pentru a primi r─âspunsul oficialilor japonezi.

Este amuzant─â ╚Öi revelatoare pentru ├«napoierea ├«n care se g─âseau japonezii amintirea lui Baynard Taylor, secundul c─âpitanului. Acesta povestea c─â japonezii au ├«ncercat noaptea s─â-i sperie pe americani, improviz├ónd o fort─ârea╚Ť─â fals─â din p├ónz─â neagr─â. Dar americanii aveau binocluri ÔÇô instrumente necunoscute ├«n Japonia ÔÇô ╚Öi au v─âzut eforturile japonezilor.

Ace╚Ötia au recurs la astfel de stratageme de mai multe ori ├«n perioada ├«n care au sta╚Ťionat cor─âbiile ├«n port, iar americanii se distrau raport├ónd superiorilor: ÔÇ×Au mai ridicat ├«nc-o fort─ârea╚Ť─â din stamb─â, s─â tr─âi╚Ťi!ÔÇŁ (J. Clements, Scurt─â istorie a samurailor).

1855 - A murit scriitoarea britanic─â Charlotte Bront├ź, autoarea romanului ÔÇ×Jane EyreÔÇŁ (n. 1816).

1889 - A fost inaugurat Turnul Eiffel, cea mai ├«nalt─â construc╚Ťie din lume la acea vreme (324 de metri) ╚Öi perceput─â de c─âtre majoritatea popula╚Ťiei ora╚Öului Paris ca fiind o ÔÇ×ru╚ÖineÔÇŁ care ar trebui s─â r─âm├ón─â doar 20 de ani.


Exposition Universelle de Paris 1889   Universit├Ąts  und Landesbibliothek Darmstadt jpg jpeg

1933 - S-a n─âscut poetul Nichita St─ânescu (d. 1983).

1938 - Carol al II-lea a desfiin╚Ťat toate partidele politice ╚Öi a instituit Consiliul de Coroan─â ca organ de stat cu caracter permanent, alc─âtuit din membri ÔÇ×consilieri regaliÔÇŁ numi╚Ťi de rege, cu rang de mini╚Ötri de stat.

1967 - Jimi Hendrix și-a ars chitara la London's Astoria Theatre, fiind spitalizat ulterior cu arsuri la mâini.


1995 - Zborul 371 al TAROM s-a pr─âbu╚Öit l├óng─â localitatea Balote╚Öti, la scurt timp dup─â decolarea de pe Aeroportul Interna╚Ťional Henri Coand─â. 60 de oameni ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n acest accident. 

Foto sus: ┬ę Library of Congress