Bushido înseamnă, în japoneză, morala războinicului jpeg

Bushido înseamnă, în japoneză, morala războinicului

Bushido este un ansamblu de norme care reglementează disciplina morală – loialitatea, fidelitatea conjugală, politeţea, grija filială – şi comportamentul de război al castei militare a samurailor din Japonia.

Bushido, care înseamnă Calea Războinicului, este un cuvânt japonez care este folosit pentru a descrie un cod de conduită al războinicilor samurai, un concept asemănător cu cel de cavalerism. Aceasta este un cod moral care pune accent pe cumpătare, loialitate, măiestrie în artele martiale și moarte onorabilă.

Bushido își are originile în neo-confucianism, dar este influențat puternic și de șintoism și budism, fiind un cod de conduită al samuraiului sau mai bine zis o „cale” pe care un bărbat trebuie s-o urmeze pentru a deveni războinic fără însă să-și piardă umanitatea. Bushido se dezvoltă între secole XVI și XX, existând numeroase documente scrise și are o răspândire largă pe teritoriul Japoniei, deși unii cercetători au remarcat că termenul „bushido” în sine este rar folosit in literatura. Bushido a fost unul dintre punctele de plecare a naţionalismului japonez din secolul al XX-lea.

Cele șapte „virtuți” ale bushido:

Gi-corectitudine

Fii cinstit în relațiile tale cu toată lumea. Crede în justiție. Pentru un samurai adevarat nu exista nuante de gri, în ceea ce privește onestitatea și justiția. Nu există decât bine sau rău.

Yuu-curaj

Un samurai trebuie să aibă curaj eroic.

Jin-bunăvoință

Prin antrenamente intense samuraiul devine rapid și puternic. Acesta nu este ca ceilalți oameni. Dezvolta o putere care trebuie să fie utilizate pentru binele tuturor. El are compasiune. Ajuta colegii în fiecare ocazie.

Rei-respect

Samuraiul nu are nici un motiv să fie crud. Nu trebuie să-și dovedească puterea. Un samurai este politicos, chiar și cu dușmanii săi.

Makoto-onestitate, sinceritate absolută

Atunci când un samurai spune ca va face ceva, acel lucru este ca și făcut. Nimic de pe acest pământ nu îl va opri să facă ceea ce el a spus că va face.

Meiyo-onoare

Adevăratul samurai are un singur judecător, în onoarea lui.

Chuu-loialitate

Un samurai este extrem de loial față de cei din jurul său. Pentru războinic, cuvintele unui om sunt ca urmele sale:le puteți urmări oriunde merge.