Bucureştiul, la a 553 a aniversare  Jurnal foto cu cele mai importante momente din "viaţa" sa jpeg

Bucureştiul, la a 553-a aniversare. Jurnal foto cu cele mai importante momente din "viaţa" sa

📁 Istorie Urbană
Autor: Ionuţ Cristian Ungureanu

Capitala României a împlinit ieri 553 de ani de la atestare. bucuresti.adevarul.ro vă prezintă, asemenea unor amintiri din copilărie, fotografii inedite ale oraşului din diverse timpuri cu momentele importante din "viaţa" lui. 

De la sania cu cai trasă prin aleile de basm din Cişmigiu, la Boboteaza sărbătorită cu o armată de preoţi străbătând Bulevardul Elisabeta şi până la Bulevardul Magheru umblat de tramvai prin centrul lui, Capitala României a trecut prin nenumărate schimbări care-i îi oferă astăzi alura unui oraş cu timbru puternic, specific în comparaţie cu alte capitale europene.

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea imagini inedite cu Bucureştiul vechi!

image

Comunist, murdar şi aglomerat,   îl caracterizează o parte dintre bucureşteni;boem, pitoresc şi interesant prin ciudăţenia contrastelor, îl caracterizează cealaltă parte dintre ei.

Probabil că frumuseţea unui oraş ţine atât de factorii tehnici precum densitatea populaţiei, numărul maşinilor, al parcărilor, dar depinde probabil şi de gustul fiecărui locuitor, de tipologia vieţii fiecăruia. 

CLICK pe fotogalerie!

image

Cu toate astea, cât dintre cei care păşeşesc astăzi pe străzile bătrânului oraş cunosc, cu adevărat, istoria Bucureştiului sau, mai exact, istoria "Bucurescilor".

Întemeierea oraşului rămâne în continuare o dilemă. Cei mai bătrâni susţin sus şi tare că înfinţarea Bucureştiului s-a realizat în vremea lui Bucur, pe care unii îl cred cioban, alţii pescar, boier sau haiduc. O altă variantă vorbeşte despre tradiţia aşezării din cele mai vechi timpuri ca fiind un spaţiu de conectare între Occident şi Răsărit, o zonă veritabilă de negoţ între statele lumii.

CLICK pe imagini pentru a vedea fotografii rare cu Bucureştiul!

image

O altă tradiţie, din secolul al XVI-lea, vorbeşte despre Negru Vodă ca întemeietor al Bucureştiului. Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, după o călătorie prin Ţara Românească.

Însă, este cert că prima atestare a oraşului datează din 1459, când, în ziua din 20 septembrie, domnitorul Vlad Ţepeş scuteşte de dări şi întăreşte dreptul de proprietate al unor locuitori.

Documentul care dovedeşte atestarea din 1459 a fost descoperit în jurul anului 1900, însă foarte deteriorat.

Oraşul se dezvoltă în continuu în timpul domnitoriilor care au preluat conducerea ţării după Vlad Ţepeş, respectiv Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş, şi Mircea Ciobanu, iar din secolul al XVII-lea se extinde şi pe malul drept al Dâmboviţei.

Oraşul continuă să se dezvolte până când Mihai Viteazul devine domnitor al Ţării Româneşti, în 1593, iar un an mai târziu începe lupta antiotomană. La 15 august 1595, Capitala este ocupată de turci, aceştia urmând să se retragă în octombrie 1595, când Sinan Paşa, conducătorul otomanilor, a prădat şi a incendiat oraşul.

CLICK pe fotografii pentru a vedea toată galeria cu "Amintiri din Bucureşti"!

image

Oraşul mai trece printr-o perioadă neagră, când este devastat în urma răscoalei seimenilor din 1655 şi a incendiului din 1658.

Un an mai târziu, Bucureştiul devine Capitala Ţării Româneşti, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica şi începe o perioadă de refacere şi de dezvoltare.

Mai târziu, în 1716, sunt fixate pentru prima dată coordonatele Bucureştiului-44°22' latitudine nordică și 23°48' longitudine estică. De asmenea, încep să se construiască mănăstiri, precum mănăstirea Văcăreşti, bisericile Creţulescu şi Stavropoleos şi aşezământul „Domniţa Bălaşa‟.

Printre schimbările din acea vreme se numără şi redenumirea străzii „Uliţa cea Mare‟, care devine Lipscani. În 1742 se ridică biserica Bucur, despre care se spune că a fost construită de însuşi ciobanul Bucur.  

În următorul secol Capitala a fost supusă mai multor schimbări urbanistice, construindu-se mănăstiri, biserici, cimitire, mori industriale sau spitale.

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea imagini inedite din Bucureşti!

image

În mai 1857 se introduce iluminatul public cu petrol lampant, devenind astfel primul oraş din lume care a folosit lămpi cu petrol la iluminatul străzilor.

La începutul anilor 1940, Bucureştiul trece prin două momente dificile:cutremurul din 1940 şi bombardamentele aliaţilor (Regatul Unit, Statele Unite ale Americii) din 1944.