A apărut numărul de decembrie al revistei Historia  Iată sumarul! jpeg

A apărut numărul de decembrie al revistei Historia. Iată sumarul!

Numărul de decembrie al revistei Historia aduce în prim-plan luptele românilor de pe frontul din Caucaz din cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranii își amintesc cu groază de marșurile prin Caucazul lovit de iarnă.

Locotenent-colonel (r) Ion Armancea, pe front sublocotenent, comandant de pluton în Batalionul 94 independent-Centrul de Instrucţie „Sărata Basarabia” istorisește în volumul De la Stalingrad la Bătălia Moldovei „După două etape de marș, a început o iarnă grozavă, cu zăpadă multă, vântul bătea cu tărie și viscolea. Fiecare pluton mergea după câte o căruţă cu coviltir, unde aveam muniţiile. Venea câte o rafală mare de zăpadă, viscolită, care ne întroinea căruţele, fiind nevoiţi să punem umărul să le scoatem, altfel acolo rămâneam. Satele erau rare, la distanţe mari unul de altul. În casele în care intram simţind atunci o mare bucurie, ne încălzeam și în grabă mâncam din hrana ce o aveam cu noi, apoi iar la drum. Așa am mărșăluit aproape o săptămână. Apropiindu-ne de front, marșurile le executam numai noaptea. Era tare frig, iar noi obosiţi, mergeam dormind în picioare, mâncam câte o felie de pâine de război, mai fumam câte o ţigară, pe care o ţineam ascunsă în palmă, să nu ne descopere inamicul, în special avioanele lui care zburau toată noaptea deasupra șoselelor luminând cu rachete parașută”

Tot în acest număr mai puteţi citi despre 1 Decembrie, „Ziua zilelor”, văzută prin ochii lui Ionel Pop, nepotul lui Iuliu Maniu, dar şi despre minunata călătorie a ibricului lui Şerban Vodă Cantacuzino, expus acum la unul dintre cele mai mari muzee din lume. Şi pentru că este luna cadourilor, vă invităm dincolo de vitrinele Galeriilor Lafayette – luxosul bazar din inima Parisului.

Citiţi Historia de decembrie, aflată acum la toate punctele de distribuţie a presei, dar şi în format digital. 

Cumpără Acum

coperta jpg jpeg
1 jpg jpeg
2 jpg jpeg