10 lucruri de ştiut despre     Perle jpeg

10 lucruri de ştiut despre ... Perle

📁 Istoria Modei
Autor: Simona Deleanu

Perlele sunt printre bijuteriile preferate de femei, evident, după diamante. În acest articol puteți afla zece lucruri despre perle şi apariţia lor ca bijuterii.

Chinezii credeau despre perle că sunt lacrimi de sirenă.

Grecii erau convinşi că o perlă se formează când un fulger atinge marea.

În India o femeie care se căsătorea pentru prima dată primea cadou un şirag sau o mână de perle.

În Roma antică perlele sunt considerate lacrimi îngheţate ale zeilor, asociate mitologic cu zeiţa Venus.

După descoperirea Lumii Noi, Cristofor Columb se întoarce, în 1498, cu un sac în care are un corn al abundenţei plin cu perle naturale.

Se estimează că la începutul secolului al XVI-lea, Spania ar fi cules deja mai mult de 118 milioane de perle.

Perlele sunt un semn al statului în Europa Occidentală, fiind des întâlnite la curţile regale ale următoarelor secole. Totodată perlele sunt folosite ca medicament: pulberea de perle este prescrisă în cazul unor boli ca durerea de cap şi febra, dar şi leşinuri şi diaree.

Revoluţia franceză destramă tezaurul de perle de la Curte, majoritatea fiind furate, vândute sau împrăştiate. Napoleon Bonaparte încearcă să le recupereze, astfel că setul de perle devine la modă în timpul lui.

Perlele încep să fie brodate pe rochiile de nuntă pentru a simboliza castitatea şi modestia miresei, chiar dacă ele de fapt subliniau opulenţa familiei.

Japonezii perfecţionează, începând cu primele decenii ale secolului al XX-lea perlele de cultură, iar peste nu foarte mult timp apar perlele false, cu mijlocul din sticlă.