10 lucruri de ştiut despre    Gheişe jpeg

10 lucruri de ştiut despre... Gheişe

Gheişele reprezintă chiar şi în secolul al XXI-lea, un mister pentru europeni. Unii încă pun semnul egal între gheişe şi prostituate. Iată zece lucruri despre aceste femei misterioase.

În regiunea Kansai termenii geiko, pentru gheişă şi maiko, pentru gheişă ucenică, au fost folosiţi încă de la Restaurarea Meiji. Gheişele erau foarte cunoscute în secolul al XVIII-lea şi în secolul al XIX-lea.

Gheişele au apărut în istorie ca artişti de profesie, însă la început mulţi din aceşti artişti nu erau femei, ci bărbaţi.

În timp ce diferite tipuri de curtezani puneau accent pe plăcerile sexuale, gheişele se specializau pe artele tradiţionale japoneze, muzică, dans, ceremonia ceaiului, conversaţii cu bărbaţi. Pe măsură ce îndemânarea artistică a curtezanilor de rang înalt era în declin, cererea de artişti-gheişă (bărbaţi sau femei) era în creştere.

Gheişele-bărbaţi, cunoscuţi uneori sub numele "hōkan", au început să decadă la rândul lor la sfârşitului secolului al XVIII-lea.

În anul 1800 gheişele-femei i-au depăşit ca număr pe gheişele-bărbaţi, raportul fiind de trei la unu.

În timpul copilăriei, viitoarele gheişe lucrau adeseori ca servitoare sau asistente ale unei gheişe experimentate. În această perioadă, viitoarea gheişă era însărcinată cu diferite treburi:curăţenia casei, primirea unor comisioane. Totodată, fata trebuia să meargă şi la şcoală pentru a se instrui.

Gheişele veritabile au pregătire artistică şi educaţie specifică, însă există şi aşa-numitele gheişe de băi (onsen geisha), care sunt de fapt prostituate şi nu au nici una dintre calităţile celorlalte.

În timpul ocupaţiei americane a Japoniei după ce de-al Doilea Război Mondial, unele femei tinere, doritoare de a aduna bani, pretindeau că sunt gheişe şi ofereau favoruri sexuale militarilor americani.

Când o gheişă se retrage din viaţa publică organizează o ceremonie:hiki-iwai, care poate avea diverse semnificaţii:gheişa poate ieşi pur şi simplu din comunitatea de gheişe, se poate retrage din cauza vârstei înaintate, se poate căsători sau poate deveni instructoarea unor gheişe începătoare.

Gheişele mai există şi astăzi, cu toate că numărul lor este în permanentă scădere.