Ziua Roșiei Montane, sărbătorită la Muzeul Țăranului Român și la Clubul Țăranului Român din București jpeg

Ziua Roșiei Montane, sărbătorită la Muzeul Țăranului Român și la Clubul Țăranului Român din București

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 2 februarie 2017

Ziua Roșiei Montane va fi sărbătorită pe 6 februarie, la Muzeul Țăranului Român și la Clubul Țăranului Român din București. Pe 6 februarie 2017, se împlinesc 1886 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni. Vizitatorii sunt așteptați cu meniu tradițional și pălinca din localitate, vânătoare de comori, concert, proiecții de filme, dezbateri. 

Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local. Intrarea este liberă la toate evenimentele. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

“Gustă Roșia Montană”

Gusta Roșia Montană” este o acțiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roșieni cu posibilități reduse să achiziționeze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an școlar.

Participanții pot comanda un meniu gătit la Clubul Țăranului de un localnic ca la el acasă:vărzar și pălincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru școlarii din familiile defavorizate ale zonei. 

Acțiunea se desfășoară la Clubul Țăranului, începând cu ora 16:00. Comenzile pot fi preluate până la ora 22:00. Numărul de porții este limitat, așa că îi rugăm pe doritori să vină din timp. Meniul poate fi luat și la pachet, iar donația recomandată este de 25 lei.

Vânătoarea de comori

 “Roșia Montană Gold Rush”, cum am intitulat prima vânătoare de comori organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, îi va reuni la joc pe cei mari și pe cei mici și va fi o bună ocazie pentru participanți de a învăța sau de a-și reaminti informații despre localitatea din Apuseni și istoria ei.

Participanții trebuie să se înscrie la eveniment până pe 3 februarie, ora 11:00, la adresa de email vanatoarea@ziuarosieimontane.ro. Sunt acceptate echipe de 2-4 persoane  (vârstă minimă 8 ani). 

Participanții trebuie să studieze fotografiile mai vechi sau mai noi cu case, locuri şi oameni din Roşia Montană şi să urmărească postările de pe pagina evenimentului ca să afle cât mai multe despre istoria, folclorul şi geografia locurilor şi să rezolve probele care le oferă indicii care conduc la Marele Premiu al vânătorii. De asemenea, la fața locului vor fi oferite indicii și informații suplimentare. Pot fi câştigate insigne şi stickere, postere şi vederi cu imagini din Roşia Montană. Premiul cel mare este oferit de Made in Roşia Montană, producătorii articole din lână locali. 

Vernisajul expoziției “Împreună dăm viață satului Corna”  

Expozitia de fotografieilustrează cele trei tabere de restaurare ce au avut ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna din comuna Roșia Montană. Proiectele de restaurare aparțin asociației RYMA în parteneriat cu Asociația The Shining Earth și susținute de către Ordinul Arhitecților din România și de campania Salvați Roșia Montană. 

Vernisajul este urmat de discuții pe tema posibilităților de valorificare a patrimoniului zonei, cu participarea domnului Virgil Apostol, coordonatorul șantierelor de restaurare din Roșia Montană și membru al Asociației ARA-Arhitectura Restaurare Arheologie. Vor mai lua cuvântul activiști, studenți și voluntari implicați în acest proiect.

Vernisajul va avea loc la ora 19:00, iar expoziția va putea fi vizitată la sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român între 6 și 12 februarie.

Maria Răducanu cântă pentru Roșia Montană, Clubul Țăranului

Cantautoarea Maria Răducanu este unul dintre artiștii susținători ai campaniei pentru salvarea Rosiei Montane încă de la inceput. Pentru această cauză, Maria Răducanu a cântat în repetate rânduri, inclusiv la Fân Fest și la Ziua Roșiei Montane, în 2014. 

În acest an, concertul Mariei Răducanuavea avea loc la Clubul Țăranului Român, începând cu ora 21:00. 

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. 

Maria Răducanu este o soprană cu o largă deschidere interpretativă, combinând jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și fado cu muzica populară românească.