Zeci de "vase fantom─â" au e┼čuat pe coasta Japoniei  Cadavre descompuse, descoperite la bord jpeg

Zeci de "vase-fantom─â" au e┼čuat pe coasta Japoniei. Cadavre descompuse, descoperite la bord

Patru cadavre au fost descoperite ├«n interiorul unui vas naufragiat ┼či g─âsit ├«n nordul Japoniei, acesta fiind ultimul dintr-o serie de "vase-fantom─â" care au e┼čuat pe coasta Japoniei ├«n ultimele luni, informeaz─â CNN.

Barca din lemn, cu o lungime de 12, 5 metri, a fost descoperit─â, duminic─â, la 10 kilometri distan┼ú─â de portul Ushitaki, regiunea japonez─â Aomori, a declarat un purt─âtor de cuv├ónt al autorit─â┼úilor locale pentru CNN.

De┼či nu exist─â nicio modalitate de a identifica vasul de pescuit, acesta este similar celor descoperite ├«n zon─â ├«n ultimele luni. Astfel, potrivit CNN, ├«n ultimele dou─â luni, cel pu┼úin 12 astfel de vase au fost g─âsite naufragiate pe coasta Japoniei, av├ónd la bord cadavrele descompuse a 22 de oameni. 

Potrivit Pazei de Coast─â din Japonia, dou─â dintre cadavre nu aveau cap, iar ├«ntr-o barc─â au fost g─âsite ┼čase schelete umane.

Fenomenul se ├«nt├ómpl─â de mul┼úi ani, ├«n ciuda faptului c─â dovezile au ap─ârut ├«n ultimii cinci ani. Astfel, 80 de "vase-fantom─â" au fost descoperite ├«n 2013, 65 ├«n 2014 ┼či 34 anul acesta.

Straniu este numărul mare de bărci-12-găsite într-o perioadă relativ scurtă, respectiv ultimele cinci săptămâni.

151207154832 japan boat 4 exlarge 169 jpg jpeg

De unde provin vasele eșuate?

Autorit─â┼úile japoneze ├«ncearc─â s─â afle de unde provin aceste nave ┼či ce s-a ├«nt├ómplat cu ele.

Cea mai plauzibil─â ipotez─â este c─â aceste vase provin din Coreea de Nord. Singurul indiciu g─âsit p├ón─â ├«n prezent este c─â pe una dintre b─ârcile descoperite s─âpt─âm├óna trecut─â erau scrise cuvintele ÔÇ×Armata Poporului CoreeanÔÇŁ cu litere din alfabetul corean Hangul.

"Este posibil ca navele s─â provin─â din Peninsula Coreean─â, de vreme am g─âsit literele Hangul, dar nu am putut s─â identific─âm na┼úionalitatea vaselor. Cred c─â navele au fost implicate ├«ntr-un accident din cauza vremii, dar nu putem confirma, deoarece starea ├«n care erau cadavrele era foarte proast─âÔÇŁ, a declarat purtatorul de cuv├ónt al Pazei de Coast─â pentru CNN.

Presa din Japonia susţine că victimele ar putea fi fie pescari nord-coreeni, deoarece la bordul vaselor au fost descoperite plase de pescuit, fie dezertori.

"Ceea ce ┼čtim este c─â pentru locuitorii din Coreea de Nord, via┼úa este extrem de grea, astfel c─â mul┼úi ar putea ├«ncerca s─â-┼či fac─â o via┼ú─â mai bun─â ├«n alt─â parte", a declarat John Nilsson-Wright, coordonatorului unui program pentru Asia ├«n cadrul institutului Chatham House.

De asemenea, se speculeaz─â c─â liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut cre┼čterea produc┼úiei de pe┼čte ├«ntr-un timp foarte scurt, astfel c─â tot mai multe vase de pescuit au ie┼čit pe mare. Pe 25 noiembrie, agen┼úia de stat nord-coreean─â KCNA a anun┼úat c─â liderul Kim Jong-un a efectuat o vizit─â la un centru de pescuit."Este spectaculos s─â vezi rezervoare pline de pe┼čti. Sunt mul┼úumit c─â centrul a prins mii de tone de pe┼čti ├«n c├óteva zileÔÇŁ, ar fi declarat Kim Jong-un.