VIDEO // Victorie istorică! Simona Halep a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon! jpeg

VIDEO // Victorie istorică! Simona Halep a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon!

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 13 iulie 2019

Simona Halep a câştigat finala turneulul de la Wimbledon după ce a învins-o fără drept de apel pe Serena Williams, 6-2, 6-2, după numai 55 de minute de joc, devenind primul român care a câștigat acest turneu.

Meciul a fost controlat autoritar de Simona Halep. Cu o deplasare în teren excepţională, dublată de o condiţie fizică ireproşabilă, Simona a reuşit să o scoată din ritm pe mult mai titrata sa adversară. De altfel, site-ul oficial al Wimbledon-ului a catalogat prestaţia româncei drept una „magică“.  Odată cu triumful Simonei de astăzi, România a urcat spectaculos în top-ul ţărilor care au dat câştigătoare de Grand Slam de-a lungul istoriei.

România are trei titluri la feminin la turneele majore. Primul a fost câștigat de Virginia Ruzici la  Roland Garros în 1978. Simona Halep a câștigat tot Roland Garros în 2018,  iar acum la Wimbledon în 2019.   Cu trei titluri de Grand Slam la fete, România a ajuns pe locul 12 în clasamentul naţiunilor, care a fost întocmit în era Open (după 1968). Iată această ierarhie:

1. SUA 86 de trofee de Grand Slam la fete

2. Germania 25

3. Australia 22

4. Belgia 11

5. Iugoslavia / Serbia 10

6. Rusia 8

7. Cehia, .Spania 7

9. Franţa, Marea Britanie, Elveţia 5

12. România 3

13. Belarus, China, Italia, Japonia 2

17. Argentina, Croaţia, Danemarca, Letonia 1 

s1 jpg jpeg

Ilie Năstase a câștigat turneul de la Wimbledon la dublu

Până în acest an, singurul român care a ajuns în finala de la Wimbledon la simplu a fost Ilie Năstase. Fostul mare jucător de tenis român a jucat două finale, ambele pierdute, în 1972, în fața lui Stan Smith (video jos), și în 1976, în fața lui Björn Borg.

În schimb, Ilie Năstase a câștigat turneul de la Wimbledon la dublu, în 1973, alături de americanul Jimmy Connors. Cei doi i-au învins în finală pe australienii John Cooper și Neale Fraser.