VIDEO // Victorie istorică! Simona Halep a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon! jpeg

VIDEO // Victorie istorică! Simona Halep a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon!

­čôü Istoria Sportului
Autor: Redac╚Ťia

Simona Halep a c├ó┼čtigat finala turneulul de la Wimbledon dup─â ce a ├«nvins-o f─âr─â drept de apel pe Serena Williams, 6-2, 6-2, dup─â numai 55 de minute de joc, devenind primul rom├ón care a c├ó╚Ötigat acest turneu.

Meciul a fost controlat autoritar de Simona Halep. Cu o deplasare ├«n teren excep┼úional─â, dublat─â de o condi┼úie fizic─â irepro┼čabil─â, Simona a reu┼čit s─â o scoat─â din ritm pe mult mai titrata sa adversar─â. De altfel, site-ul oficial al Wimbledon-ului a catalogat presta┼úia rom├óncei drept una ÔÇ×magic─âÔÇť.  Odat─â cu triumful Simonei de ast─âzi, Rom├ónia a urcat spectaculos ├«n top-ul ┼ú─ârilor care au dat c├ó┼čtig─âtoare de Grand Slam de-a lungul istoriei.

Rom├ónia are trei titluri la feminin la turneele majore. Primul a fost c├ó╚Ötigat de Virginia Ruzici la  Roland Garros ├«n 1978. Simona Halep a c├ó╚Ötigat tot Roland Garros ├«n 2018,  iar acum la Wimbledon ├«n 2019.   Cu trei titluri de Grand Slam la fete, Rom├ónia a ajuns pe locul 12 ├«n clasamentul na┼úiunilor, care a fost ├«ntocmit ├«n era Open (dup─â 1968). Iat─â aceast─â ierarhie:

1. SUA 86 de trofee de Grand Slam la fete

2. Germania 25

3. Australia 22

4. Belgia 11

5. Iugoslavia / Serbia 10

6. Rusia 8

7. Cehia, .Spania 7

9. Franţa, Marea Britanie, Elveţia 5

12. România 3

13. Belarus, China, Italia, Japonia 2

17. Argentina, Croa┼úia, Danemarca, Letonia 1 

s1 jpg jpeg

Ilie Năstase a câștigat turneul de la Wimbledon la dublu

P├ón─â ├«n acest an, singurul rom├ón care a ajuns ├«n finala de la Wimbledon la simplu a fost Ilie N─âstase. Fostul mare juc─âtor de tenis rom├ón a jucat dou─â finale, ambele pierdute, ├«n 1972, ├«n fa╚Ťa lui Stan Smith (video jos), ╚Öi ├«n 1976, ├«n fa╚Ťa lui Bj├Ârn Borg.

├Än schimb, Ilie N─âstase a c├ó╚Ötigat turneul de la Wimbledon la dublu, ├«n 1973, al─âturi de americanul Jimmy Connors. Cei doi i-au ├«nvins ├«n final─â pe australienii John Cooper ╚Öi Neale Fraser.