VIDEO O expoziţie dedicată ''Artelor Islamice'' va fi organizată simultan în 18 oraşe din Franţa jpeg

VIDEO O expoziţie dedicată ''Artelor Islamice'' va fi organizată simultan în 18 oraşe din Franţa

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 noiembrie 2021

O expoziţie dedicată ''Artelor Islamice'' va fi organizată simultan în 18 oraşe din Franţa: timp de patru luni, 210 capodopere, distribuite în 18 oraşe ale Franţei, provenind din muzeul Luvru sau din colecţii naţionale şi regionale, vor fi prezentate publicului larg, gratuit, informează agerpres.ro.

Printre exponatele propuse de curatori figurează o lampă de moschee din secolul al XI-lea, o tablă coranică, un pumnal cu mâner de fildeş, un scut metalic, un covor persan, un samit (ţesătură orientală) din mătase, o cutie încrustată în os şi lemn preţios, astrolaburi din India şi Maroc, cupe, ceşti, vase, stele funerare, dar şi fotografii sau instalaţii video.

De sâmbătă până pe 27 martie, 210 de capodopere vor fi expuse în diferite oraşe franceze, de la Marsilia (sud), Mantes-la-Jolie şi Saint-Denis (regiunea pariziană) la Rillieux-la-Pape (sud-vest), Blois (centru) sau Nantes (vest).

În fiecare dintre cele 18 oraşe, "vom găsi zece capodopere ale artei islamice", obiecte "religioase, dar şi laice", mărturii ale acestui "mare Orient Mijlociu" care s-a întins "pe trei continente, până în Africa şi Asia", a declarat pentru AFP Yannick Lintz, curatoarea principală a expoziţiei, directoare a Departamentului de Arte Islamice de la Muzeul Luvru.

Este un loc al "schimburilor, pe unde trec toate drumurile, un loc deschis", cu "o istorie continuă de peste 13 secole", a adăugat curatoarea care doreşte ca prin această expoziţie inedită să facă mai bine cunoscute publicului artele islamice.

În unele cazuri, expoziţia va fi găzduită într-o bibliotecă (Blois, Marsilia) sau într-o mediatecă (Rillieux-la-Pape). "Ideea este să ne apropiem cât mai mult de cei care nu sunt obişnuiţi să vină să vadă opere de artă", povesteşte Lintz.

În fiecare locaţie va fi prezentată şi o lucrare (foto, video) a unui artist contemporan dintr-o ţară din lumea islamică. Putem vedea, spre exemplu, la Nancy, lucrarea "Vacuum", de Raeda Saadeh, o artistă palestiniană care se filmează, în djellaba, dând cu aspiratorul în deşert.

Intitulată "Un passé pour un présent" ("Un trecut pentru un prezent"), expoziţia, finanţată de guvernul francez cu până la 4 milioane de euro, va fi inaugurată sâmbătă la Blois de către premierul francez, Jean Castex.