VIDEO // Dezbatere „Historia”: Drumul spre Independență, România în războiul ruso otoman 1877 1878 jpeg

VIDEO // Dezbatere „Historia”: Drumul spre Independență, România în războiul ruso-otoman 1877-1878

📁 Istorie Modernă Românească
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2022

Acum 145 de ani, declararea Independenței României în Parlamentul de la Bucureşti a fost urmată de câștigarea ei pe câmpurile de bătălie de la sud de Dunăre, armata română participând la cele mai dure încleștări pe linia de fortificații din Bulgaria. Domnitorul Carol I a condus armata română în condiții dificile care s-au înrăutățit odată cu venirea unei ierni grele ce a costat multe vieți.

Obținerea victoriei şi recunoaşterea Independenței în cadrul negocierilor dintre Marile, Puteri au fost pline de capcane şi de dificultăți cu repercusiuni de lungă durată. România a trebuit să accepte cedarea a trei județe din sudul Basarabiei către Rusia, fapt ce a determinat un alt curs al politicii externe la Bucureşti.

Cum a intrat România în război şi cum a fost schimbat raportul de forțe? Cum s-au desfășurat negocierile de pace şi care au fost principalele obstacole cu care România s-a confruntat? Discutăm la Dezbaterile Historia despre toate acestea, împreună istoricii Manuel Stănescu şi Andrei Pogăciaş, într-o emisiune moderată de Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia.