VIDEO // Dezbatere Historia: Cum trăiau geţii  Mituri şi adevăr  jpeg

VIDEO // Dezbatere Historia: Cum trăiau geţii. Mituri şi adevăr

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 17 decembrie 2021

Geţii au intrat în istorie prin descrierile şi referirile pe care le face la adresa lor Herodot. Toată lumea ştie că "geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci", dar Herodot spune mult mai multe lucruri despre ei. 

Cine erau şi cum trăiau geţii? Cum i-au văzut şi alţi autori antici, între care marele poet Ovidiu care i-a cunoscut nemijlocit în tristul lui exil la Tomis? Cum arăta lumea geţilor şi ce fel de societate aveau? Sunt teme cărora Revista Historia le dedică un amplu documentar, cu o ilustraţie de excepţie ce ne aduce în faţa ochilor scene din viaţa geţilor aşa cum este cel mai probabil să fi fost cu peste două mii de ani în urmă. 

Discutăm despre geţi cu Andrei Pogăciaş, istoric, colaborator al revistei Historia şi cu Radu Oltean, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de ilustraţie documentară cu subiect istoric, autor al unor numeroase volume, între care cel mai recent, "Geţii lui Burebista şi lumea lor".

Foto sus: Chipurile artei tracice din sec. al IV-lea î.Chr. Capetele a patru cnemide decorative de argint și al unui idol, descoperite la (de la stânga la dreapta): Malmirovo-Zlatnița, în mormântul unui prinț odriz (MNIB); Vrața, în tumulul Mogilanska Moghila (MNIB); Agighiol (MNIR).