VIDEO // China  Spectacol impresionant dedicat centenarului Partidului Comunist Chinez jpeg

VIDEO // China. Spectacol impresionant dedicat centenarului Partidului Comunist Chinez

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Viorica Marin
🗓️ 29 iunie 2021

Preşedintele chinez Xi Jinping a prezidat luni pe stadionul naţional din Beijing, supranumit „Cuib de pasăre”, un spectacol grandios în cinstea centenarului Partidului Comunist Chinez, eveniment care a pus accentul pe redresarea Chinei după criza provocată de pandemia de COVID-19, transmite adevarul.ro.

Acest eveniment, care a avut loc în condiţii stricte de securitate şi nu a fost transmis în direct pe posturile de televiziune, a fost organizat în ajunul primului centenar al Partidului Comunist Chinez, care a modelat istoria contemporană a Chinei.

Spectacolul, compus din scene riguros coregrafiate ce ilustrează istoria Chinei comuniste, cu evocarea pe un ecran mare a principalilor lideri, de la Mao Zedong la Xi Jinping, în acompaniamentul muzical a 100 de trompete şi fără a uita salutările transmise de astronauţii chinezi aflaţi în prezent în spaţiu, a trecut cu vederea capitole mai puţin plăcute ale trecutului comunist.

Aceste episoade includ foametea, epurările din epoca revoluţiei culturale, represiunea împotriva mişcării de protest a studenţilor din Piaţa Tiananmen din Beijing şi mişcarea pentru democraţie din Hong Kong. Artiştii au ridicat triumfător pumnul, au dansat şi au oferit o poveste a momentelor semnificative din istoria Partidului Comunist Chinez, de la fondarea sa într-o casă din Shanghai în 1921 până la Lungul marş al lui Mao. Spectacolul a acordat un loc special 'înfrângerii' COVID-19 în China, interpreţii purtând echipament de protecţie, în timp ce soldaţii purtau măşti. Preşedintele Xi Jinping a prezentat lupta împotriva pandemiei drept o victorie a organizaţiei Partidului Comunist şi o dovadă a rezistenţei chinezilor sub conducerea sa.

Epidemia noului coronavirus este practic eradicată în China, iar economia se relansează. Focurile de artificii, de obicei interzise în Beijing, au iluminat cerul în timp ce mii de spectatori s-au adunat în faţa stadionului unde a avut loc spectacolul şi care a fost construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008. Marţi, Xi Jinping va acorda decoraţii membrilor partidului şi se aşteaptă ca preşedintele să ţină un discurs care să transmită mesajul că Partidul Comunist reprezintă atât continuitatea, cât şi creştere economică. Orice opinie divergentă este neutralizată imediat în China de un aparat de stat care controlează strict informaţiile şi în special internetul, aminteşte AFP.