Vestigiile unui oraș construit acum 5 000 de ani, scoase la lumină în Israel jpeg

Vestigiile unui oraș construit acum 5.000 de ani, scoase la lumină în Israel

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2019

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA) a prezentat la începutul lunii octombrie vestigiile unui oraş construit în urmă cu 5.000 de ani, printre cele mai vechi şi mai mari din Orientul Apropiat din acele vremuri.

„Avem de-a face cu o construcţie urbană imensă, planificată, cu străzi care delimitează zonele de locuire de spaţiile publice. Prin amploarea construcţiei, e o descoperire importantă din Orientul Apropiat pentru perioada Epocii Bronzului”, a declarat Yitzhak Paz, unul dintre arheologii responsabili de săpături, citat de AFP și Agerpres.

„În Esur (în apropiere de oraşul Hadera) se află cel mai amplu şi mai important sit (din Epoca Bronzului), cu dimensiunea de 650 de dunami (0,65 kilometri pătraţi), adică dublu faţă de ceea ce cunoaştem”, a explicat un alt arheolog, Itai Elad.

Un număr cuprins între 5.000 şi 6.000 de locuitori trăiau în acest oraș de pe urma agriculturii şi a comerţului. Orașul a fost abandonat în al treilea mileniu înaintea erei noastre din motive necunoscute.

În urma săpăturilor desfăşurate timp de peste zece ani şi jumătate a mai fost scoasă la iveală o altă localitate, de dimensiuni mai mici şi cu o vechime de 7.000 de ani, un cimitir, un templu dedicat ritualurilor religioase, dar şi fortificaţii cu o lungime de circa 20 de metri şi o înălţime de doi metri, a explicat Dina Shalem, arheologul responsabil de excavaţii.

În perimetrul sitului au fost descoperite circa patru milioane de fragmente provenind din obiecte ceramice, unelte din silex şi vase din piatră şi bazalt, o parte dintre acestea provenind din Egipt.

Acest articol a fost publicat în numărul 213 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 octombrie – 14 noiembrie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

H 213 jpg jpeg