Vestigiile unor regate uitate din Arabia Saudită, excavate de o echipă de arheologi | VIDEO jpeg

Vestigiile unor regate uitate din Arabia Saudită, excavate de o echipă de arheologi | VIDEO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 15 noiembrie 2021

În mijlocul deșertului arid și a munților din regiunea Al Ula, situată în nord-vestul Arabiei Saudite, arheologii lucrează la excavarea vestigiilor regatelor antice Dadan și Lihyan.

Al Ula, o populară destinație turistică de la inaugurarea sa în 2019, este în principal cunoscută pentru mormintele maiestuoase de la Madain Saleh, un oraș cu o vechime de 2.000 de ani săpat în piatră de nabateeni, o populație arabă preislamică care a construit și orașul Petra, din țara învecinată Iordania, informează Agerpres.

O echipă formată din arheologi francezi și saudiți face în prezent săpături la cinci situri din apropiere, pentru a descoperii vestigii ale civilizațiilor dadanită și lihyanită, importante puteri regionale care au înflorit în urma cu circa 2.000 de ani.

Dadan este menționat în Vechiul Testament, iar regatul Lihyan era unul dintre cele mai mari din acele vremuri, întinzându-se de la Medina, în sud, la Aqaba, în nord, un oraș aflat azi pe teritoriul Iordaniei, potrivit Comisiei Regale care administrează proiectul.

Regatele, a căror istorie se întinde pe o perioadă de aproximativ 900 de ani, până în anul 100 e.n., au controlat rute vitale de comerț, însă în prezent despre ele se cunosc foarte puține informații. 

Foto sus: Captură video Youtube / Reuters