Venus de Piatra Neam╚Ť ÔÇô Cea mai veche sculptur─â din piatr─â descoperit─â ├«n Rom├ónia  jpeg

Venus de Piatra Neam╚Ť ÔÇô Cea mai veche sculptur─â din piatr─â descoperit─â ├«n Rom├ónia

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Cea mai veche statuet─â de tip Venus descoperit─â ├«n Rom├ónia a fost expus─â recent la Muzeul Evolu╚Ťiei Omului ╚Öi Tehnologie ├«n Paleolitic din T├órgovi╚Öte. Sculptura a fost descoperit─â pe 21 iunie 2019, ├«ntr-o a╚Öezare paleolitic─â denumit─â ÔÇ×Piatra-Neam╚Ť 1ÔÇŁ.

Statueta colectivul de cercetare al Muzeului Evolu╚Ťiei Omului ╚Öi Tehnologiei ├«n Paleolitic, din cadrul Complexului Na╚Ťional Muzeal ÔÇ×Curtea Domneasc─âÔÇŁ din T├órgovi╚Öte este realizat─â din gresie ╚Öi m─âsoar─â aproximativ 10 centimetri. Statueta are o vechime de aproximativ 17.200 de ani, fiind cea mai veche sculptur─â ├«n piatr─â descoperit─â p├ón─â acum ├«n Rom├ónia. Sculptura p─âstreaz─â diferite urme de prelucrare, relateaz─â adevarul.ro.

ÔÇ×Dup─â 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerat─â ├«n prezent simbol na╚Ťional ├«n aceast─â ╚Ťar─â, noua descoperire de la Piatra-Neam╚Ť contribuie substan╚Ťial la ├«mbog─â╚Ťirea patrimoniului paleolitic na╚Ťional ╚Öi mondial cu un obiect de art─â remarcabil. O caracteristic─â excep╚Ťional─â a statuetei de la Piatra-Neam╚Ť este buna conservare a acesteia, mai ales c─â marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatr─â, descoperite p├ón─â ├«n prezent, au fost g─âsite ├«n stare mai mult sau mai pu╚Ťin fragmentar─âÔÇŁ, au precizat arheologii.

Foto: Funda╚Ťia Mircea Titus Romanescu

venus 2 jpg jpeg

Muzeul Evolu╚Ťiei Omului ╚Öi Tehnologie ├«n Paleolitic din T├órgovi╚Öte a ├«mplinit ╚Öase ani de la ├«nfiin╚Ťare, perioad─â ├«n care rezultatele cercet─ârii paleoliticului din Rom├ónia, prin colectivul care activeaz─â ├«n muzeu, s-au multiplicat constant, fiind recunoscute la nivel interna╚Ťional.