Unul dintre ultimele fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă, descifrat jpeg

Unul dintre ultimele fragmente ale Manuscriselor de la Marea Moartă, descifrat

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 15 februarie 2018

Unul dintre ultimele fragmente rămase ale Manuscriselor de la Marea Moartă a fost descifrate de către cercetători israelieni, relatează BBC.

60 de fragmente mici au construit puzzle-ul care a dezvăluit numele unui festival care marchează trecerea dintre anotimpuri. Reconstituirea acestuia a durat un an. 

Masnuscrisul descifrat a mai dezvăluit o corectură al unui al doilea scrib, care l-a corectat pe autorul original. 

„Ce m-a bucurat foarte mult a fost că aceste comentarii şi corecturi m-au ajutat să construiesc puzzle-ul, mi-au arătat cum să asamblez manuscrisul”, declară Dr. Ratzon pentru ziarul Haaretz. 

Cele 900 de manuscrise, scrise în ebraica veche, au fost sursa fascinaţiei şi teoriilor consipraţiei încă de când au fost descoperite într-o peşteră în Qumran în 1947. 

Colecţia este considerată cea mai veche versiune a Bibliei Ebraice găsită vreodată, aceasta datând din secolul IV înainte de Hristos. 

Autorii manuscriselor nu sunt cunoscuţi, deşi unii cercetători au atribuit scrierile membrilor unei secte ebraice, cunoscuţi ca esenieni. 

Fragmentele manuscrisului au fost puse laolaltă de către Dr. Eshbal Ratson şi Jonathan Ben-Dov de la Universitatea Haifa. Acestea erau scrise codat şi fragmentele aveau mărimi şi de 1 cm pătrat.