UNESCO solicită talibanilor să protejeze siturile patrimoniului mondial din Afganistan jpeg

UNESCO solicită talibanilor să protejeze siturile patrimoniului mondial din Afganistan

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 20 august 2021

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a cerut joi autorităților din Afganistan să păstreze „patrimoniul cultural al țării în diversitatea sa, cu respectarea deplină a dreptului internațional și (să ia) toate măsurile de precauție necesare pentru a cruța și proteja patrimoniul cultural de daune și jafuri”, relatează g4media.ro.

Organismul cu sediul în Franța, care acordă clasamentul „sit al patrimoniului mondial” pe locuri istorice sau importante din întreaga lume, a declarat că monitorizează îndeaproape situația din Afganistan și „se angajează să depună toate eforturile posibile pentru a proteja neprețuitul patrimoniu cultural al Afganistanului”.

„Orice pagube sau pierderi ale patrimoniului cultural vor avea doar consecințe negative asupra perspectivelor de pace durabilă și ajutor umanitar pentru poporul din Afganistan”, se arată în declarație.

Există o serie de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO în țară, inclusiv minaretul și rămășițele arheologice ale Jamului, precum și rămășițele arheologice ale văii Bamiyan. Alte situri importante „care trebuie protejate” includ Orașul Vechi Herat și Muzeul Național din Kabul, a precizat UNESCO.