Unde a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul?  jpeg

Unde a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul?

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 5 ianuarie 2021

O echipă de arheologi a anunțat că a descoperit locul în care a fost condamnat la moarte și executat Ioan Botezătorul în jurul anului 29, profetul care a anunțat venirea lui Iisus Hristos și care l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu în apele Iordanului.

Biblia și cronicarul roman Flavius Iosefus (37 e.n.-100 e.n.) descriu modul în care regele Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, l-a executat pe Ioan Botezătorul. Cronicarul Flavius Iosefus precizează că execuția s-a desfășurat la Machaerus, un fort israelian situat în apropiere de țărmul Mării Moarte, aflat în prezent pe teritoriul Iordaniei, relatează Agerpres.

Biblia menționează că Irod Antipa urma să se căsătorească cu o femeie pe nume Irodia, însă amândoi erau divorțați, iar Ioan Botezătorul a obiectat cu privire la această uniune.

La nunta celor doi, fiica Irodiei, Salomeea, a dansat atât de frumos, încât regele Irod Antipa, fermecat de grația ei, i-a promis că îi va da orice îi va cere în schimb. Îndemnată de mama ei, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Regele Irod a șovăit să-i îndeplinească dorința, însă în cele din urmă a acceptat, iar Ioan Botezătorul a fost decapitat și capul lui i-a fost oferit fiicei Irodiei pe o tavă.

O curte interioară descoperită la Machaerus este, probabil, locul în care Salomeea și-a fermecat viitorul tată vitreg cu dansul ei și unde Irod Antipa a luat decizia de a-i oferi capul sfântului Ioan pe tavă, scrie Győző Vörös, directorul proiectului „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, în cartea „Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata”. 

Reconstituirea curții interioare de la Machaerus (© Győző Vörös / livescience.com)

Irod 2 jpg jpeg

În această curte se află o nișă în formă de apsidă, care este, probabil, ceea ce s-a păstrat din tronul pe care a stat Irod Antipa (foto sus).

Arheologii au descoperit ruinele acestei curți în 1980, însă nu au recunoscut nișa ca făcând parte din tronul lui Irod Antipa până recent, conform lui Vörös. Prezența tronului confirmă parțial concluzia că acesta este spațiul în care s-au produs condamnarea și execuția lui Ioan Botezătorul, mai susține Vörös.

Reconstituirea fortăreței de la Machaerus (© Győző Vörös / livescience.com)

Irod 3 jpg jpeg