Una dintre cele mai vechi săbii din lume, descoperită din întâmplare  jpeg

Una dintre cele mai vechi săbii din lume, descoperită din întâmplare

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

O student─â la arheologie a descoperit una dintre cele mai vechi s─âbii din lume. Cu o vechime de circa 5.000 de ani, obiectul era expus ├«ntr-un mic muzeu din m├ón─âstirea San Lazzaro degli Armeni, aflat─â pe o mic─â insul─â de la marginea lagunei vene╚Ťiene.

Despre această sabie antică se credea că provine din Evul Mediu și că are doar câteva sute de ani vechime, însă studiile au arătat că este veche de 5.000 de ani și provine dintr-o zonă aflată în prezent în estul Turciei, regiune în care se crede că au fost inventate practic aceste arme în perioada de început a Epocii Bronzului, relatează Agerpres.

Sabia a fost remarcat─â ├«nt├ómpl─âtor, ├«n noiembrie 2017, de Vittoria Dall'Armellina, care pe atunci era student─â doctorand ├«n arheologie la Universitatea Ca' Foscari din Vene╚Ťia. Ea a observat aceast─â sabie antic─â printre obiectele medievale expuse ├«n muzeul m├ón─âstirii San Lazzaro degli Armeni. Ea a observat c─â sabia seam─ân─â cu alte dou─â s─âbii descoperite ├«n estul Anatoliei ce dateaz─â din jurul anului 3.000 ├«.Hr., despre care se crede c─â sunt cele mai vechi s─âbii din lume.

sabie 2 jpg jpeg

Aceast─â sabie a fost trimis─â la m├ón─âstirea San Lazzaro degli Armeni, un centru religios al unei congrega╚Ťii de c─âlug─âri catolici armeni din Vene╚Ťia, al─âturi de alte daruri, sub forma unei dona╚Ťii din partea unui colec╚Ťionar armean de art─â, pe nume Yervant Khorasandjian, pentru c─âlug─ârul Ghevond Alishan, cunoscut drept p─ârintele Leonzio, ├«n urm─â cu 150 de ani. Alishan a murit ├«n 1901 iar bunurile sale au r─âmas ├«n m├ón─âstire.

Conform unui document ce a ├«nso╚Ťit aceast─â dona╚Ťie, scris de m├ón─â ├«n limba armean─â ╚Öi dat├ónd din a doua jum─âtate a secolului XIX, aceast─â sabie misterioas─â a fost descoperit─â la Kavak, o a╚Öezare din apropierea coloniei antice grece╚Öti de la Trebizond, pe coasta M─ârii Negre (ora╚Öul turcesc Trabzon ├«n prezent).

Dup─â mai bine de 2 ani de analize detaliate, cercet─âtorii au ajuns la concluzia c─â at├ót compozi╚Ťia c├ót ╚Öi construc╚Ťia acestei s─âbii sunt similare s─âbiilor antice descoperite ├«n estul Turciei, ├«n palatul antic din Arslantepe. Aceste dou─â s─âbii au fost datate de c─âtre exper╚Ťi ca av├ónd o vechime de 5.000 de ani.