Un tezaur cu 42 de monede romane republicane și imperiale, descoperit lângă cetatea dacică de la Stârciu jpeg

Un tezaur cu 42 de monede romane republicane și imperiale, descoperit lângă cetatea dacică de la Stârciu

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Recent, un pasionat de istorie din Zal─âu, a descoperit 5 monede romane republicane ╚Öi imperiale pe versantul unui deal al─âturat celui pe care se afl─â urmele cet─â╚Ťii dacice de la St├órciu.

Cristian Marinca╚Ö, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat monedele Direc╚Ťiei Jude╚Ťene pentru Cultur─â S─âlaj. Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Art─â din Zal─âu a efectuat, la fa╚Ťa locului ├«n data de 26 martie 2021, un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Ajuta╚Ťi de descoperitor ╚Öi de voluntarii Ciprian Vanci, Daniel Cre╚Ťu, Mihai Trif, Teodor Talo╚Ö ╚Öi Bogdan Pop, arheologii muzeului z─âl─âuan, Horea Pop ╚Öi Emanoil Pripon, au mai descoperit 37 de monede scurse pe panta dealului dintr-un punct ├«n care fuseser─â ├«ngropate acum 2000 de ani. Aceast─â descoperire se ├«nscrie ├«n seria de 24 tezaure descoperite ├«n ultimii 115 ani pe teritoriul jude╚Ťului S─âlaj. Compus din 42 denari, el se ├«ncheie cu o moned─â de la ├«mp─âratul Tiberius (14-37 p.Chr.) ╚Öi probabil c─â a fost ├«ngropat la asediul roman, asupra cet─â╚Ťii dacice, de c─âtre un locuitor sau ap─âr─âtor al acesteia, care a fugit din calea cuceritorilor.

t2 jpg jpeg

Foto: Speciali╚Ötii din cadrul Muzeului Jude┼úean de Istorie ┼či Art─â - Zal─âu analizeaz─â monedele g─âsite


Cetatea de la St├órciu este situat─â la cca. 3 km. S-S-E de sat, aproape de Mun┼úii Mese┼č, pe un deal, cunoscut de localnici sub numele de Cet─â┼úuie (cod RAN 141.562.06, cod LMI SJ-I-s-B-20250). Aceasta a ap─ârut ├«n literatura de specialitate ├«nc─â la ├«nceputul sec. 20 ┼či mai apoi, la mijlocul secolului, ├«n repertoriul preistoricianului maghiar M. Roska. Mamelonul, locuit ├«n epoca dacic─â, este prev─âzut cu dou─â c─âi de acces prin ┼čei de leg─âtur─â. Fortifica┼úia este de tip promontoriu barat din dou─â sensuri. ├Änspre valea Ragului ┼čaua a fost t─âiat─â de dou─â ┼čan┼úuri cu valuri puternice ├«n spate, iar ├«n partea opus─â, unde accesul se f─âcea dinspre culmile mai ├«nalte ale mun┼úilor, ┼čaua a fost sec┼úionat─â de 4 ┼čan┼úuri cu valuri ├«n spate. Spa┼úiul protejat de fortifica┼úie (cele 3 terase artificiale) are o suprafa┼ú─â de cca. 0,36 ha. Alte dou─â terase cu o suprafa┼ú─â de cca. 0,5 ha se afl─â dispuse extra valum ├«nspre trec─âtoarea prin Mun┼úii Mese┼č, dar deocamdat─â nu exist─â dovezi de locuire ├«n epoca dacic─â. Amplasarea cet─â┼úii ├«n fa┼úa trec─âtorii prin Mese┼č creat─â de Valea Ragului sugereaz─â o folosire frecvent─â a acestei c─âi de leg─âtur─â ├«ntre bazinul Crasnei ┼či cel al Agrijului, cale care trebuia controlat─â ┼či supravegheat─â prin ridicarea unei fortifica┼úii ca ┼či cea de la St├órciu. Sondajele arheologice, executate ├«n anul 1969, au surprins elemente de palisad─â ├«n valul sec┼úionat. Materialele arheologice descoperite ├«ncadreaz─â fortifica┼úia ├«n intervalul sf. sec. II a.Chr-I p.Chr. Din nefericire, probabil ├«n anul 2011, cetatea a fost grav afectat─â de amenajarea ilegal─â a unui drum forestier. Ne propunem ├«ns─â, pe viitor, o diagnosticare a elementelor defensive ╚Öi de habitat intern al acesteia ╚Öi de verificare a teraselor din afara ariei fortificate, scrie Muzeul Jude┼úean de Istorie ┼či Art─â - Zal─âu pe pagina de socializare a institu╚Ťiei.