Un oraș din Italia cere Germaniei despăgubiri pentru distrugerea de către naziști a unor corăbii antice jpeg

Un oraș din Italia cere Germaniei despăgubiri pentru distrugerea de către naziști a unor corăbii antice

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Nemi, un oraș aflat în apropierea Romei, a anunţat că dorește despăgubiri de război din partea Germaniei după ce, în anul 1944, armata nazistă aflată în retragere ar fi distrus două corăbii antice, relatează DPA, citată de Agerpres.

Cor─âbiile de mari dimensiuni, despre care se crede c─â ar fi fost construite pentru ├«mp─âratul roman Caligula ┼či care erau folosite pentru venerarea zei┼úei Isis, au fost recuperate de pe fundul unui lac din apropierea localit─â╚Ťii Nemi ├«n anul 1929.

Municipalitatea din Nemi a precizat c─â ambarca╚Ťiunile au fost ├«n mod deliberat incendiate de solda╚Ťii germani, ├«ntr-un moment ├«n care trupele aliate avansau, ├«n noaptea de 31 mai 1944. Nu a fost o pagub─â colateral─â de r─âzboi, ci o ÔÇ×insult─â con╚Ötient─âÔÇŁ, a precizat primarul localit─â┼úii Nemi, Alberto Bertucci. ÔÇ×Am g─âsit rapoarte, documente cuprinz─âtoare, m─ârturii: nazi╚Ötii i-au ├«ndep─ârtat pe reziden╚Ťi ┼či pe paznic. Au decis s─â incendieze acele capodopere. Nu exist─â nicio ├«ndoial─âÔÇŁ.

Acest articol a ap─ârut ├«n num─ârul 223 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribu╚Ťie a presei (punctele Inmedio, chio╚Öcuri de ziare, benzin─ârii) ├«n perioada 14 august ÔÇô 14 septembrie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.com 

Cump─âr─â Acum

1 H 223 jpg jpeg