Un nou tezaur bizantin descoperit în județul Prahova jpeg

Un nou tezaur bizantin descoperit în județul Prahova

📁 Antichitate
Autor: Daniel Mihu
🗓️ 3 august 2021

În primăvara acestui an, un pasionat de istorie, a descoperit în zona de sud a județului Prahova un tezaur de piese de podoabe și monede bizantine. Cristian Cojanu, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova. Despre ce înseamnă acesta, din ce este compus, ne-a vorbit Arheologul dr. Bogdan Ciupercă:

“Tezaurul alcătuit din 40 de piese de cercei și monede din metal prețios este unicat în România ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează să efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri”.

IMG 20210802 110215 jpg jpeg

După ce se va face și evaluarea financiară descoperitorul va primi o sumă egală cu 45% din valoarea lui.

Aici trebuie specificat că suma minimă, conform legii, este 30% din valoarea rezultă după evaluare, 45% primind cele mai importante obiecte descoperite.

DSC 0985 JPG jpeg