Un muzeu al ocupației sovietice va fi deschis la Chișinău jpeg

Un muzeu al ocupației sovietice va fi deschis la Chișinău

În Republica Moldova va fi înființat un muzeu al ocupației sovietice, instituție ce va fi parte a Muzeului Armatei din Chișinău, informează Agerpres. Primul exponat ale noului muzeu va fi un tanc T-34 fabricat în anii '40 ai secolului trecut și care a participat la mai multe bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial. Tancul de producție sovietică și expus până nu demult pe teritoriul brigăzii de infanterie motorizată 'Ștefan cel Mare' a fost deja tractat și dus la muzeu.

''Locul lor este la muzeu, nu pe postament'', a declarat cu această ocazie ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, care a semnat miercuri un ordin privind inaugurarea, în primăvara anului viitor, a Muzeului Ocupației Sovietice. Noi nu putem educa astăzi militarii cu tancul T-34 care a rămas peste tot în Europa pe postamente (...). Pentru ruși acesta era un simbol, dar pentru noi este un simbol al ocupației sovietice'', a mai afirmat Anatol Șalaru.

Ministrul moldovean a subliniat totodată că tinerii trebuie să cunoască adevărul istoric și consecințele perioadei ocupației sovietice. Niciun cetățean care-și îndeplinește serviciul în cadrul armatei naționale nu trebuie să fie educat prin simboluri militare sovietice și cu o mentalitate de ''învins'' în fața ocupanților, a mai ținut să sublinieze ministrul Anatol Șalaru.