Un mormânt saxon, descoperit în curtea unei case jpeg

Un mormânt saxon, descoperit în curtea unei case

Un cuplu din Marea Britanie a avut parte de o surpriz─â nea╚Öteptat─â. Stephen ╚Öi Nicky West au angajat o echip─â de muncitori pentru ni╚Öte lucr─âri ├«n curtea casei lor, iar ace╚Ötia, c├ónd au ├«nceput s─âp─âturile, au dat peste un craniu uman. Ulterior, muncitorii au g─âsit r─âm─â╚Öi╚Ťele a patru oameni. Se pare c─â cei doi englezi locuiau pe un morm├ónt de acum 1400 de ani, din perioada saxon─â.

Arheologii cred c─â scheletele s-ar afla acolo din anul 650 ╚Öi c─â fac parte dintr-un sit de morminte mult mai mare. R─âm─â╚Öi╚Ťele descoperite au fost analizate de speciali╚Öti, ace╚Ötia ajung├ónd la concluzia c─â este vorba de dou─â femei, un b─ârbat ╚Öi un copil de 10-12 ani. Analiza oaselor  a ar─âtat c─â, la momentul respectiv, popula╚Ťia suferea de malnutri╚Ťie ╚Öi c─â era predispus─â constant la infec╚Ťii.

Domnul West a declarat c─â ÔÇŁa fost un ╚Öoc s─â aflu c─â am tr─âit at├ó╚Ťia ani deasupra unor morminte. E un privilegiu s─â fiu at├ót de aproape de o istorie fascinant─âÔÇŁ. El a mai povestit pentru presa britanic─â:ÔÇŁAm angajat muncitori pentru c─â vrem s─â extindem casa. La un moment dat, unul dintre ei a b─âtut la u╚Ö─â ╚Öi am fost absolut uimit c├ónd l-am v─âzut ╚Ťin├ónd ├«n m├óini un craniu, zic├ónd ┬źCred c─â e ceva ce trebuie s─â vede╚Ťi┬╗. M-am rugat s─â fie vorba de cadavre foarte vechi, s─â nu fi dat peste ceva mult mai sinistru. Dar arheologii au venit ├«n c├óteva ore ╚Öi au spus c─â e foarte posibil s─â fie mai multe schelete sub cas─â.ÔÇŁ

article 2065091 0EE94B7200000578 49 634x426 jpg jpeg

La ├«nceputul lucr─ârilor, domnul West a glumit c─â ar putea da peste ceva din timpul r─âzboiului civil deoarece casa lor se afl─â ├«n apropiere de locul b─ât─âliei de la Edgehill, unde armata lui Carol I Stuard s-a confruntat cu opozi╚Ťia ├«n 1642. ├Äns─â descoperirile arheologice sunt cu 1000 de ani mai timpurii. Analizele au ar─âtat c─â oamenii ale c─âror r─âm─â╚Öi╚Ťe au fost descoperite au murit c├óndva ├«ntre 650 ╚Öi 820.

Sursa:http://www.dailymail.co.uk