Un monument dedicat Centenarului va fi amplasat în Piaţa Universităţii jpeg

Un monument dedicat Centenarului va fi amplasat în Piaţa Universităţii

P├ón─â ├«n acest moment, preg─âtirea anivers─ârii Centenarului Marii Uniri este un fiasco. Singurul proiect care se presupune a fi gata la timp este ansamblul I.C. Br─âtianu. Acesta reprezint─â o lucrare arhitectural─â, ce m─âsoar─â 15m ┼či care va fi amplasat─â ├«n mijlocul Pie┼úei Univesit─â┼úii. Proiectul este estimant la 10 milioane de lei ┼či va fi pl─âtit de c─âtre Prim─âria Capitalei.

Monumentul este o copie fidel─â a celui pe care Regele Carol I l-a ridicat ├«n cinstea lui I.C. Br─âtianu, unul dintre figurile importante care au luat parte la fondarea RegatuluI Rom├ón. Oper─â original─â a fost distrus─â ├«n 1948 de c─âtre comuni┼čti. Materialele folosite sunt conform originalului, ┼či anume bronz ┼či granit, iar proiectarea va urma cu fidelitate macheta lui Ernest Dubois, din 1903.

centaran jpg jpeg

Ansamblul urmeaz─â s─â fie amplasat ├«n rondul de la Universitate. De asemenea, se dore┼čte ca ├«n Capital─â, cu ocazia ├«mplinirii a 100 de ani de la Marea Unire s─â mai fie ridicate alte monumente asem─ân─âtoare at├ót ├«n zona Pie┼úei Alba Iulia, dar ┼či ├«n Pia┼úa Victoriei.