Un mister nerezolvat: unde e înmormântat Alexandru cel Mare? jpeg

Un mister nerezolvat: unde e înmormântat Alexandru cel Mare?

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 3 octombrie 2016

În urmă cu câțiva ani, în nordul Greciei a fost descoperit un mormânt opulent datând din secolul IV î.e.n., despre care specialiștii au spus că ar putea fi locul de veci al lui Alexandru cel Mare. 

În mormântul subteran a fost descoperit un schelet complet și rămășițele incomplete aparținând unei femei mai în vârstă – posibil mama lui Alexandru - , precum și rămășițele a doi bărbați și ale unui nou-născut. Acum, experții au intrat în a doua fază a săpăturilor arheologice și speră să descopere mai multe camere mortuare. 

Scheletul integral a fost descoperit în timpul primelor săpături. Observând podeaua în mozaic și statuile impresionante găsite în camera mortuară, experții și-au dat seama că sunt în fața mormântului unui personaj important, poate un mare general din antichitate. Potrivit analizelor, rămășițele aparțin unui bărbat de înălțime medie, cu piele deschisă la culoare și păr șaten sau roșcat. Astfel, ar fi posibil ca ele să aparțină lui Alexandru cel Mare, care avea ochi albaștri și păr blond. Alți experți sunt însă sceptici și nu sunt nici măcar siguri că scheletul aparține unui bărbat. 

În prezent, rămășițele sunt supuse unor noi analize ADN pentru a stabili dacă ele  aparțin unui membru al familiei regale macedonene. După aceea, ADN-ul va putea fi comparat cu cel al lui Filip al II-lea, tată lui Alexandru Macedon, al cărui mormânt a fost descoperit în anii 1970. 

Din nefericire, mormântul a fost jefuit și arheologii nu au găsit artefacte care ar fi putut sugera identitatea persoanei înhumat acolo.

Problema mormântului lui Alexandru cel Mare rămâne încă deschisă. Regele Macedoniei a murit în anul 323 î.e.n. la Babilon și a fost înmormântat în Egipt, însă istoricii cred că rămășițele sale au fost ulterior mutate de acolo – într-un loc încă necunoscut.

1200px mid nineteenth century reconstruction of alexanders catafalque based on the description by diodorus jpg jpeg