Un tablou de Van Gogh, furat pentru a doua oară dintr un muzeu din Cairo jpeg

Un ministru egiptean a fost reţinut în cazul Van Gogh-ului furat

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 24 august 2010

Procurorul general al Egiptului, Abdel-Meguid Mahmoud, a ordonat reţinerea ministrului adjunct al Culturii Mohsen Shalaan, în cazul tabloului de Van Gogh furat dintr-un muzeu din Cairo, relatează guardian.co.uk.

Tabloul în valoare de 50 de milioane de dolari, cunoscut sub denumirea de "Flori de mac" sau "Vază şi flori", a fost furat pe 21 august, din acelaşi muzeu din care mai fusese sustras în urmă cu peste 30 de ani şi recuperat un deceniu mai târziu. 

Hoţii au tăiat pânza din ramă la puţin timp de la deschiderea muzeului, darniciunul dintre sistemele de alarmă nu s-a declanşat;la momentul respectiv funcţionau doar şapte din cele 43 de camere de supraveghere ale clădirii.

În afară de ministrul egiptean, în acelaşi caz au mai fost reţinuţi patru dintre agenţii de pază ai muzeului, tot sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu.

“Mohsen Shalaan şi-a neglijat îndatoririle şi nu a îmbunătăţit măsurile de securitate deficitare, înlocuind camerele video şi alarmele stricate”, a declarat procurorul Mahmoud.

Tabloul furat a fost pictat de Van Gogh în 1887, cu trei ani înainte de moartea sa. Lucrarea, care măsoară 30 de centimetri pe 30 centimetri, înfăţişează flori roşii şi galbene.