Un microscop care a aparţinut familiei lui Charles Darwin, scos la licitaţie  jpeg

Un microscop care a aparţinut familiei lui Charles Darwin, scos la licitaţie

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Redacția
🗓️ 20 octombrie 2021

Un microscop pe care Charles Darwin l-a dăruit fiului său, Leonard, şi care a fost păstrat în familia naturalistului timp de aproape 200 de ani va fi scos la licitaţie în luna decembrie, când se aşteaptă să fie achiziţionat pentru o sumă care poate ajunge la 480.000 de dolari, informează Reuters, citat de Agerpres.

Instrumentul a fost proiectat de Charles Gould pentru firma Cary în jurul anului 1825 şi este unul dintre cele şase microscoape asociate naturalistului britanic care s-au păstrat, potrivit casei de licitaţii Christie's.

Data confecţionării instrumentului coincide cu perioada când Darwin studia zoofitele, încrengătură din care fac parte organisme precum coralii şi anemonele de mare.

''Este incredibil de impresionant să priveşti prin acesta şi să vezi lumea microscopică pe care Darwin o vedea în anii 1820 şi 1830'', a precizat pentru Reuters James Hyslop, directorul departamentului de instrumente ştiinţifice, globuri şi istorie naturală din cadrul Christie's.

image

''Mai târziu, în 1858, îi scrie o scrisoare minunată fiului cel mare în care îi povesteşte că micul Lenny face disecţii la microscop şi că acesta i-a spus 'O, tată, voi fi recunoscător pentru acest lucru toată viaţa'. Este minunat că exista o astfel de conexiune în familia lui Charles Darwin chiar înainte să devină celebru pe plan internaţional'', a adăugat acesta.

Darwin a publicat celebra sa lucrare ''Originea speciilor'' în 1859.

Microscopul va face parte dintr-o licitaţie Christie's dedicată cărţilor şi manuscriselor valoroase, care va avea loc pe 15 decembrie, şi are o valoare estimată la o sumă cuprinsă între 250.000 - 350.000 de lire sterline (343.050 - 480.270 de dolari).

''Charles Darwin este una dintre cele mai renumite personalităţi din istoria ştiinţelor, iar colecţionari ai obiectelor care au legătură cu naturalistul se află peste tot în lume'', a precizat Hyslop, potrivit sursei citate.