Un microscop care a aparţinut familiei lui Charles Darwin, scos la licitaţie  jpeg

Un microscop care a aparţinut familiei lui Charles Darwin, scos la licitaţie

Un microscop pe care Charles Darwin l-a d─âruit fiului s─âu, Leonard, ┼či care a fost p─âstrat ├«n familia naturalistului timp de aproape 200 de ani va fi scos la licita┼úie ├«n luna decembrie, c├ónd se a┼čteapt─â s─â fie achizi┼úionat pentru o sum─â care poate ajunge la 480.000 de dolari, informeaz─â Reuters, citat de Agerpres.

Instrumentul a fost proiectat de Charles Gould pentru firma Cary ├«n jurul anului 1825 ┼či este unul dintre cele ┼čase microscoape asociate naturalistului britanic care s-au p─âstrat, potrivit casei de licita┼úii Christie's.

Data confec┼úion─ârii instrumentului coincide cu perioada c├ónd Darwin studia zoofitele, ├«ncreng─âtur─â din care fac parte organisme precum coralii ┼či anemonele de mare.

''Este incredibil de impresionant s─â prive┼čti prin acesta ┼či s─â vezi lumea microscopic─â pe care Darwin o vedea ├«n anii 1820 ┼či 1830'', a precizat pentru Reuters James Hyslop, directorul departamentului de instrumente ┼čtiin┼úifice, globuri ┼či istorie natural─â din cadrul Christie's.

image

''Mai t├órziu, ├«n 1858, ├«i scrie o scrisoare minunat─â fiului cel mare ├«n care ├«i poveste┼čte c─â micul Lenny face disec┼úii la microscop ┼či c─â acesta i-a spus 'O, tat─â, voi fi recunosc─âtor pentru acest lucru toat─â via┼úa'. Este minunat c─â exista o astfel de conexiune ├«n familia lui Charles Darwin chiar ├«nainte s─â devin─â celebru pe plan interna┼úional'', a ad─âugat acesta.

Darwin a publicat celebra sa lucrare ''Originea speciilor'' în 1859.

Microscopul va face parte dintr-o licita┼úie Christie's dedicat─â c─âr┼úilor ┼či manuscriselor valoroase, care va avea loc pe 15 decembrie, ┼či are o valoare estimat─â la o sum─â cuprins─â ├«ntre 250.000 - 350.000 de lire sterline (343.050 - 480.270 de dolari).

''Charles Darwin este una dintre cele mai renumite personalit─â┼úi din istoria ┼čtiin┼úelor, iar colec┼úionari ai obiectelor care au leg─âtur─â cu naturalistul se afl─â peste tot ├«n lume'', a precizat Hyslop, potrivit sursei citate.