Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa  Dacă refuză să pună piatra de hotar la loc, ar trebui convocată o comisie de graniţă franco belgiană, inactivă din 1930 png

Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa. Dacă refuză să pună piatra de hotar la loc, ar trebui convocată o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 mai 2021

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin, relatează BBC, citată de news.ro și adevarul.ro.

Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri.

Incidentul nu a cauzat un scandal internaţional, ci a fost considerat amuzant de ambele părţi ale frontierei.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Ea a fost marcată cu pietre de hotar, care au fost menţinute de atunci.

„M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare”, a glumit edilul belgian. „Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”.

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus: „Ar trebui să putem evita un nou război de graniţă”.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930.

Lavaux a subliniat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează.

„Dacă arată bunăvoinţă, nu va avea vreo problemă, vom soluţiona chestiunea amiabil”, a mai declarat el pentru site-ul de ştiri Sudinf