Un cercel din aur cu o vechime de peste 2 200 de ani, descoperit la câțiva metri de Templul din Ierusalim / VIDEO  jpeg

Un cercel din aur cu o vechime de peste 2.200 de ani, descoperit la câțiva metri de Templul din Ierusalim / VIDEO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 august 2018

O echipă de arheologi israelieni a anunțat, marți, descoperirea unui cercel din aur cu o vechime de peste 2.200 de ani, în situl arheologic ”Cetatea lui David”, situat la câțiva metri de Templul din Ierusalim.

Bijuteria în stil elenistic reprezintă capul unui animal cu coarne și este primul artefact de acest gen descoperit la Ierusalim. Cercelul a fost fost descoperit în octombrie 2017.

”Nu avem multe informaţii despre Ierusalimul din epoca elenistică (secolele III – I î. Hr. - n.r.). Oraşul a fost mereu considerat ca fiind foarte conservator, nu permitea intrarea obiectelor provenite din lumea exterioară”, a explicat profesorul Yuval Gadot, de la Universitatea din Tel Aviv, precizând că această descoperire este ”foarte surprinzătoare”.

cercel jpg jpeg

Foto: Israel Antiquities Authority

Nu se știe dacă bijuteria a fost purtată de o femeie sau de un bărbat. Calitatea cercelului și faptul că a fost descoperită la câțiva metri de Templul din Ierusalim, distrus de romani în anul 70 d. Hr., indică faptul că proprietarul făcea parte din clasa privilegiată a orașului.

Situl arheologic ”Cetatea lui David” se întinde la poalele zidurilor Oraşului Vechi, în Silwan, cartier palestinian din Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel.