image

Un caz real, demn de Hercule Poirot

Când spui Orient Express, te gândești la celebrul tren de lux care a unit Parisul de Constantinopol și, imediat, la nu mai puţin celebra carte a Agathei Christie, „Crima din Orient Express”, apărută în 1934. În carte, Hercule Poirot rezolvă cazul, ceea ce părea o crimă perfectă, prin raţionamentele sale strălucitoare, iar volumul a devenit una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitoarei britanice, sursă pentru numeroase transpuneri cinematografice și adaptări pentru televiziune de mare succes.

Agatha Christie s-a inspirat din evenimente reale care au șocat, în epocă, opinia publică. În 1932, răpirea și uciderea fiului în vârstă de numai un an și opt luni al lui Charles Lindbergh, faimosul aviator care reușise în 1927 să traverseze Atlanticul, a făcut înconjurul lumii. Agatha Christie a preluat elemente din acest caz și a construit intriga pe care Hercule Poirot urma să o dezlege în trenul de lux blocat de viscol în Iugoslavia.

Agatha Christie a călătorit pentru prima dată cu Orient Express în 1928, fiind și prima ei călătorie singură în afara ţării. În 1929, trenul a fost blocat șase zile de viscol în Turcia, fără ca scriitoarea să fie la bord.

Dar în 1931, Agatha Christie a trăit o aventură similară în Orient Express, când traficul a fost întrerupt de o puternică inundaţie care a măturat calea ferată. De aici, cadrul în care s-a desfășurat acţiunea imaginară din Crima din Orient Express.

Dar o crimă reală avea să se întâmple în Orient Express în anul următor apariţiei cărţii. Victima a fost o româncă, Maria Fărcășanu, cunoscută în societatea înaltă a Bucureștiului de atunci. Cazul a făcut prima pagină a presei și a suscitat numeroase dezbateri. Au fost piste false, enigme, fapte rămase neelucidate, suspans, toate speculate intens de presă și citite pe nerăsuflate de publicul avid de noutăţi în acest caz.

Cum a fost dusă la bun sfârșit investigaţia, cine a fost găsit vinovat și ce s-a întâmplat mai departe este o altă poveste, care s-a derulat, în cadrul unei anchete internaţionale, și în România anilor ’30. Cercetările nu au fost făcute de Hercule Poirot, dar poliţiștii implicaţi au reușit în cele din urmă să afle adevărul, într-un caz demn de celebrul detectiv belgian.

Dezlegarea enigmei o aflaţi în această ediţie a revistei Historia, un dosar la fel de palpitant ca povestea imaginată de Agatha Christie în trenul de lux de altădată!

Articolul a fost publicat în numărul 259 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: Getty Images (revista:259)