B 24 Liberators  Bombardament Ploiești 1943 jpeg

Un aviator mort în bombardamentele din Ploiești, identificat după 80 de ani

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Corina Slămnoiu
🗓️ 28 septembrie 2023

Un aviator ucis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, declarat dispărut în acțiune, a fost identificat după 80 de ani, anunțat recent agenția guvernamentală pentru apărare DPAA din SUA, potrivit kake.com.

Sergentul de stat major Wesley Leon Jones, identificat pe 16 martie 2023 de DPAA, a fost repartizat în Escadrila 345 de Bombardare (grea), Grupul 98 de Bombardare (greu), Forța Aeriană a 9-a.

La 1 august 1943, bombardierul B-24 Liberator pe care Jones era trăgătorul a fost lovit de focul antiaerien inamic și s-a prăbușit în timpul Operațiunii TIDAL WAVE, cea mai mare misiune de bombardare împotriva câmpurilor și rafinăriilor de petrol de la Ploiești, la nord de București.

După incident au fost identificate rămășițele a patru membri ai echipajului, dar rămășițele Sgt Jones nu se numărau printre ele.

În 2017, DPAA a început să exhumeze persoanele necunoscute despre care se crede că ar fi asociate cu aviatorii nedescoperiți din pierderile operațiunii TIDAL WAVE. Rămășițele au fost trimise la Laboratorul DPAA de la baza Forțelor Aeriene Offutt, Nebraska, pentru examinare și identificare.

Sergentul de stat major Wesley Leon Jones (foto: kake.com)
Sergentul de stat major Wesley Leon Jones (foto: kake.com)

Folosind analize dentare și antropologice, compararea radiografiei toracice, dovezi circumstanțiale și analiza ADN mitocondiral, rămășițele lui Jones au fost identificate cu succes.

Numele lui Jones este înregistrat pe tăblițele celor dispăruți de la Cimitirul american din Florența, un sit al Comisiei americane pentru monumentele de luptă din Impruneta, Italia, împreună cu altele încă dispărute din al Doilea Război Mondial.

Jones va fi înmormântat în Wichita, Kansas, la o dată care urmează să fie stabilită.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro