Ulpia Traiana Sarmizegetusa inclus─â ├«n proiectul european "Ruta ├«mp─âra╚Ťilor romani" jpeg

Ulpia Traiana Sarmizegetusa inclus─â ├«n proiectul european "Ruta ├«mp─âra╚Ťilor romani"

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este unul dintre monumentele istorice foarte importante ale Rom├óniei la care turi╚Ötii pot ajunge cu u╚Öurin╚Ť─â. Ruinele ora╚Öului, pe numele s─âu complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, se afl─â la 40 de kilometri de fosta capital─â a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Locul este ├«nc─ârcat de istorie, iar ├«n ultimii ani num─ârul turi╚Ötilor care viziteaz─â Ulpia Traiana a crescut foarte mult, informeaz─â AGERPRES.

Amplasat─â ├«ntr-o zon─â de aproape ╚Öes, pe drumul na╚Ťional care face leg─âtura ├«ntre ora╚Öele Ha╚Ťeg ╚Öi Caransebe╚Ö, fosta capital─â a Daciei Romane se deschide c─âl─âtorului chiar de la intrarea ├«n comuna hunedorean─â Sarmizegetusa. Zidurile cet─â╚Ťii se pot observa din drum, iar turistul care opre╚Öte pentru a vedea cetatea are la dispozi╚Ťie o parcare chiar ├«n fa╚Ťa por╚Ťii de intrare ├«n incinta monumentului istoric.

Colonia Dacica Sarmizegetusa este apreciat─â de istorici ca fiind cea mai veche a╚Öezare urban─â din Dacia Roman─â ╚Öi cel mai mare centru cultural ╚Öi religios. Nu se ╚Ötie cu exactitate data la care a fost ├«ntemeiat ora╚Öul care a beneficiat, ├«nc─â de la ├«nceput, de o situa╚Ťie frunta╚Ö─â ├«n cadrul provinciei.

Se cunoa╚Öte c─â pe una dintre monedele din bronz emise la Roma, un sester╚Ť, este redat ritualul religios de fondare a coloniei romane. Pe aversul monedei se poate observa chipul ├«mp─âratului Traian, iar pe revers este prezent un personaj uman care trage o brazd─â de p─âm├ónt ├«n interiorul c─âreia se vor ridica zidurile de incint─â.

"La Sarmizegetusa guvernatorul D. Terentius Scaurianus trebuie s─â fi fost cel care, ├«n numele ├«mp─âratului, ├«mbr─âcat ├«n cinctus gabinius (toga cu acoper─âm├ónt pentru cap), va m├óna plugul ce va marca limitele viitorului ora╚Ö, l─âs├ónd nearate zonele unde se vor pozi╚Ťiona por╚Ťile coloniei. Ar fi fost interesant ca acest lucru s─â se fi ├«nt├ómplat imediat dup─â ├«ncheierea r─âzboiului, ├«ns─â acest important func╚Ťionar ╚Öi-a desf─â╚Öurat magistratura c├óndva ├«ntre 107-112, dar nu se ╚Ötie exact c├ónd a ├«nceput-o ╚Öi c├ónd a terminat-o. Prin urmare, datarea exact─â a acestui important moment din via╚Ťa ora╚Öului r─âm├óne, ├«nc─â, o enigm─â neelucidat─â", afirm─â doctorul ├«n arheologie Gic─â B─âe╚Ötean, ╚Öeful sec╚Ťiei Muzeul Sarmizegetusa, parte a Muzeului Civiliza╚Ťiei Dacice ╚Öi Romane (MCDR) Deva. 

Cu o suprafa╚Ť─â de circa 34 de hectare ├«ntre ziduri ╚Öi cu alte 60-80 de hectare ├«n afara acestora, Ulpia Traiana se ├«nscrie ├«ntre ora╚Öele de dimensiune medie ale Imperiului Roman. Popula╚Ťia care locuia ├«n acest areal se cifra la aproape 20.000 de oameni. Ora╚Öul dispunea ├«ns─â ╚Öi de un teritoriu ├«n care se dezvoltau activit─â╚Ťi agricole sau a╚Öez─âri de rang inferior, cum au fost Germisara (actuala Geoagiu-B─âi) sau Aquae (C─âlan B─âi).

ulpia jpg jpeg

Vizitarea monumentului istoric ├«ncepe cu amfiteatrul care capteaz─â imediat aten╚Ťia turi╚Ötilor. Construc╚Ťia este una de mari dimensiuni ╚Öi putea primi ├«n tribunele din piatr─â circa 6.000 de persoane. Aici se desf─â╚Öurau spectacole cu lupte de gladiatori, dram─â sau sport, iar spectatorii ├«╚Öi ocupau locurile ├«ntr-o ordine foarte strict─â. Pe b─âncile de piatr─â din primele r├ónduri se a╚Öezau aristocra╚Ťii ora╚Öului, apoi cei din ordinul equestru, oamenii de afaceri, iar ultimele r├ónduri erau rezervate pentru oamenii de r├ónd ╚Öi femei.

├Än zona amfiteatrului se mai afl─â templul dedicat lui Aesculap ╚Öi Hygia, zeii protectori ai medicinei. Mai sunt ╚Öi alte temple, ├«ntre care cel al zei╚Ťei Nemesis, care proteja ╚Öi norocul, mai ales c─â gladiatorii aveau nevoie de a╚Öa ceva ├«n timpul luptelor. ├Äntre templele de la intrare ╚Öi zidurile ora╚Öului propriu-zis se poate observa un fragment dintr-un drum imperial, care, odinioar─â, era o rut─â important─â de circula╚Ťie de la Vest spre Est.

La intrarea ├«n ora╚Ö se afl─â una dintre cele mai importante cl─âdiri, palatul procuratorului financiar al provinciei, un personaj foarte important. Acesta era un fel de ministru de finan╚Ťate care se ocupa de str├óngerea taxelor ╚Öi impozitelor, doar c─â avea o contribu╚Ťie mai important─â ├«n partea armatei.

Ajungem ├«n forul coloniei Dacica Sarmizegetusa, centrul ├«n care se intersectau drumurile principale, partea de nord a intr─ârii fiind m─ârginit─â de c├óte o f├ónt├ón─â public─â. Curtea forumului era placat─â cu blocuri de marmur─â, iar de acolo se trecea ├«n basilica, o cl─âdire de domina prin ├«n─âl╚Ťimea sa ├«ntreg ansamblul arhitectonic. Din acest spa╚Ťiu se putea intra ├«n curia, locul ├«n care decurionii discutau problemele importante ale ora╚Öului, prezida╚Ťi de doi primari.

"├Än zona forului se g─âseau ╚Öi taberna, magazine. ├Änainte ca forul s─â fi ├«ndeplinit func╚Ťii politice, administrative, era locul unde cet─â╚Ťeanul roman se ducea s─â schimbe produse. Astfel avem ╚Ötiin╚Ť─â de forum boarium (pia╚Ťa de animale), forum piscatorium (pia╚Ťa de pe╚Öte), forum oleatorium (pia╚Ťa pentru uleiuri). Sistemul de canalizare, blocurile de piatr─â, tuburile ceramice ╚Öi conductele de plumb ne ├«ndrept─â╚Ťesc s─â ├«nscriem metropola Daciei al─âturi de marile ora╚Öe ale Imperiului Roman, care au ├«nsemnat etaloane ╚Öi standarde de urbanism ╚Öi civiliza╚Ťie la cel mai ├«nalt nivel", men╚Ťioneaz─â specialistul consultat Gic─â B─âe╚Ötean.

Un moment important ├«n progresul s─âp─âturilor arheologice de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa ├«n reprezint─â vizita regelui Carol al II-lea, ├«n anul 1934. ├Änso╚Ťit de fiul s─âu, Mihai, cei doi vor semna ├«n cartea de oaspe╚Ťi a muzeului. Regele Mihai a revenit ├«n 1935 la Ulpia Traiana, al─âturi de colegii s─âi de ╚Öcoal─â, pentru ca ultima vizit─â pe care o face aici s─â fie ├«n anul 1997, al─âturi de regina Ana.

De-a lungul timpului, ├«ns─â, ├«ntre personalit─â╚Ťile care au ajuns la Sarmizegetusa s-au num─ârat poetul Lucian Blaga, sculptorul Constantin Br├óncu╚Öi sau istoricul Nicolae Iorga.

Este important ca vizitatorii să treacă și pragul muzeului de la Sarmizegetusa, obiectiv situat chiar peste drum de monumentul istoric.

"Noua expozi╚Ťie de baz─â se dore╚Öte o ├«mbinare ├«ntre vechi ╚Öi nou, ├«ntre trecut ╚Öi prezent. Pe l├óng─â piesele originale descoperite ├«n timpul cercet─ârilor am ├«ncercat, prin intermediul arheologiei experimentale, s─â oferim vizitatorului o imagine a cum trebuie s─â fi ar─âtat acestea ├«n urm─â cu aproape 2.000 de ani", spune dr. Gic─â B─âe╚Ötean.

├Än prima sal─â a muzeului sunt prezentate ├«nceputurile Sarmizegetusei, cu solda╚Ťi din Legiunea III Flavia Felix, piese originale de echipament ╚Öi reconstituiri ale acestora. Se mai pot vedea gladiatori ╚Öi o machet─â a amfiteatrului. ├Än cea de a doua sal─â sunt prezentate c├óteva fragmente de statui imperiale, din bronz aurit, care ├«mpodobeau forul ora╚Öului, dar ╚Öi t─âbli╚Ťe cerate pe care se putea scrie cu ajutorul unui styllus din fier sau bronz. Vizitatorii mai pot vedea instala╚Ťii folosite de romani, inclusiv fragmente din ╚Ťevi de plumb folosite pentru aduc╚Ťiunea apei sau modelul de ├«nc─âlzire central─â utilizat ├«n locuin╚Ťe. Muzeul mai prezint─â piese folosite ├«n agricultur─â, comer╚Ť ╚Öi jocurile care practicau ├«n capitala Daciei Romane.

├Än ultimii ani, num─ârul turi╚Ötilor care au vizitat Ulpia Traiana Sarmizegetusa este ├«n cre╚Ötere. De aceea, Muzeul Civiliza╚Ťiei Dacice ╚Öi Romane Deva, de care apar╚Ťine acest obiectiv, are ├«n plan realizarea unui proiect extrem de ambi╚Ťios, de refacere a amfiteatrului roman de la intrare.

sarmiii jpg jpeg

"├Än urm─â cu un an, sprijini╚Ťi de Consiliul Jude╚Ťean Hunedoara, am reu╚Öit s─â ├«ntocmim primul studiu de fezabilitate la care au participat cei mai importan╚Ťi speciali╚Öti ├«n arheologie ╚Öi arhitectur─â. Documenta╚Ťia care a rezultat ├«n acest proiect este extrem de complex─â ╚Öi foarte bine argumentat─â ╚Ötiin╚Ťific. Suma necesar─â pentru restaurarea ╚Öi reconstruc╚Ťia amfiteatrului la dimensiunile pe care le-a avut acum 2.000 de ani se ridic─â la cinci milioane de euro, ceea ce nu este mult pentru un astfel de proiect. Acum suntem ├«n etapa ├«n care am reu╚Öit s─â trecem de toate comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, iar acum documenta╚Ťia se afl─â depus─â la ADR Vest pentru finan╚Ťare", declar─â managerul MCDR Deva, Liliana ╚Üola╚Ö.

Se a╚Öteapt─â definitivarea capitolelor bugetare ╚Öi apoi ├«ncadrarea acestui proiect pe una dintre axele de finan╚Ťare europene, ├«n vederea ob╚Ťinerii de fonduri nerambursabile.

"Punerea ├«n practic─â a acestui proiect ar duce la o dezvoltare a ╚Ü─ârii Ha╚Ťegului. Num─ârul de turi╚Öti la Ulpia Traiana Sarmizegetusa aproape c─â a explodat ├«n ultimii doi ani. Anul acesta miz─âm pe 100.000 de turi╚Öti. Oamenii sunt din ce ├«n ce mai interesa╚Ťi de acest monument istoric, unde avem speciali╚Öti foarte buni care ofer─â informa╚Ťii vizitatorilor la un nivel academic, ├«n c├óteva limbi de circula╚Ťie european─â", a completat managerul MCDR Deva.

Monumentul este inclus ├«n proiectul european "Ruta ├«mp─âra╚Ťilor romani", ceea ce aduce mult─â vizibilitate acestui obiectiv turistic, inclusiv peste hotare.