Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite în Egipt  jpeg

Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite în Egipt

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Trei statui gigantice reprezent├ónd capete de berbeci, dintre care cel pu╚Ťin una avea ┼či o cobr─â deasupra, au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak.

Templul lui Amun din Karnak a fost construit, cu aproxima╚Ťie, ├«n urm─â cu ├«ntre 4.000 ┼či 2.000 de ani. Amun-Ra este zeitatea asociat─â de egipteni Soarelui ┼či Tebei, capitala Egiptului Antic (├«n prezent ora┼čul modern Luxor). Templul ┼či complexul ├«nconjur─âtor acoper─â peste 100 de hectare, relateaz─â Agerpres.

Ministerul egiptean pentru Turism ┼či Antichit─â╚Ťi a anun╚Ťat descoperirea a trei capete gigantice de berbec de c─âtre o echip─â de arheologi egipteni, la sud de o poart─â construit─â de Ptolemei, o dinastie de faraoni de origine elen─â, ce descindea dintr-unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, ┼či care a condus Egiptul ├«n perioada 305 ├«.Hr. - 30 ├«.Hr.

foto 2 jpg jpeg

Aceste capete de berbeci erau parte a unor statui monumentale, cu corpul asem─ân─âtor ├«ntr-o oarecare m─âsur─â Sfinxului. Aceste statui, al─âturi de multe altele, decorau un drum ce se deplasa spre sud pe o distan╚Ť─â de 2,7 kilometri, f─âc├ónd leg─âtura ├«ntre Templul din Karnak ┼či cel din Luxor, conform lui Mustafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichit─â╚Ťi.

Vechimea acestor statui nu a fost ├«nc─â stabilit─â cu precizie, dar conform declara╚Ťiilor lui Waziri, modul ├«n care a fost sculptat unul dintre capetele de berbeci sugereaz─â c─â ar putea proveni din perioada faraonului Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul ├«ntre anii 1390 ┼či 1352 ├«.Hr.