Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite în Egipt  jpeg

Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 27 octombrie 2021

Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci, dintre care cel puțin una avea şi o cobră deasupra, au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak.

Templul lui Amun din Karnak a fost construit, cu aproximație, în urmă cu între 4.000 şi 2.000 de ani. Amun-Ra este zeitatea asociată de egipteni Soarelui şi Tebei, capitala Egiptului Antic (în prezent oraşul modern Luxor). Templul şi complexul înconjurător acoperă peste 100 de hectare, relatează Agerpres.

Ministerul egiptean pentru Turism şi Antichități a anunțat descoperirea a trei capete gigantice de berbec de către o echipă de arheologi egipteni, la sud de o poartă construită de Ptolemei, o dinastie de faraoni de origine elenă, ce descindea dintr-unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, şi care a condus Egiptul în perioada 305 î.Hr. - 30 î.Hr.

foto 2 jpg jpeg

Aceste capete de berbeci erau parte a unor statui monumentale, cu corpul asemănător într-o oarecare măsură Sfinxului. Aceste statui, alături de multe altele, decorau un drum ce se deplasa spre sud pe o distanță de 2,7 kilometri, făcând legătura între Templul din Karnak şi cel din Luxor, conform lui Mustafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichități.

Vechimea acestor statui nu a fost încă stabilită cu precizie, dar conform declarațiilor lui Waziri, modul în care a fost sculptat unul dintre capetele de berbeci sugerează că ar putea proveni din perioada faraonului Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1390 şi 1352 î.Hr.