Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (2) jpg

Transformarea Castelului Corvinilor. O nouă etapă de restaurare

📁 Patrimoniu
🗓️ 2 august 2024

Din 2019, Castelul Corvinilor a intrat în șantier, fiind restaurat cu fonduri europene. Urmează, susțin reprezentanții Primăriei Hunedoara, ca până în luna septembrie să fie semnat ordinul de începere pentru noi lucrări de restaurare a ansamblului medieval. 

„Cel mai impozant monument medieval din România arată acum cu totul altfel, în mare măsură datorită proiectului de restaurare – conservare transpus în realitate de Primăria Hunedoara, în perioada 2019 – 2023, proiect în valoare de aproximativ cinci milioane de euro (bani europeni obţinuţi prin POR 2014 – 2020). Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare – conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanţat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect”, a informat Primăria Hunedoara.

Noua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor monumente, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat începând din 2019 la castel.

Castelul Corvinilor (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Castelul Corvinilor (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

Printre acestea se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat şi crearea unui sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...