Toate documentele emise până în anul 1600 păstrate în Arhivele Naționale au fost digitizate  jpeg

Toate documentele emise până în anul 1600 păstrate în Arhivele Naționale au fost digitizate

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 24 aprilie 2017

Universitatea din București organizează marți, 25 aprilie 2017, conferința de închidere a proiectului ”Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”, implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arhivele Naționale ale Norvegiei în perioada Decembrie 2014 – Aprilie 2017 în cadrul Programului PA16/RO12 ”Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Marți, 25 Aprilie 2017, ora 12,00, se va desfășura conferința de închidere la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, etaj 1, Amfiteatrul Nicolae Iorga.

Programul conferinței:

- Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București

- Un reprezentant al Ministerului Culturii (Unitatea de Management a Proiectului)

- Dr. Ioan Drăgan, director al Arhivelor Naționale ale României

- Conf. univ. dr. Ionuț Costea, Universitatea Babeș-Bolyai

- Conf. univ. dr. Marius Diaconescu, Universitatea din București, managerul proiectului – prezentarea proiectului și a bazei de date www.arhivamedievala.ro

- Drd. Rebeca Dologa și drd. Dorel Țuinea – experiența ca paleograf în proiect și perspectivele cercetării istoriei medievale cu ajutorul bazei de date www.arhivamedievala.ro (punct de vedere al tinerilor istorici implicați în proiect)

- Sesiune de întrebări din partea publicului și răspunsuri referitoare la proiect și baza de date

- Conferință de presă

În cadrul proiectului au fost digitizate toate documentele emise până în anul 1600 păstrate în Arhivele Naționale ale României în original, copii, transumpturi sau rezumate și au fost restaurate peste 1.000 documente deteriorate. Totodată, pentru facilitarea accesului publicului larg la documente au fost create 7 pagini de internet pentru Arhivele Naționale ale României din București (Arhivele Naționale Istorice Centrale), Cluj, Maramureș, Sibiu, Brașov, Covasna și Iași.

Baza de date www.arhivamedievala.ro este o noutate în România și va contribui esențial la cunoașterea istoriei românilor, ungurilor, germanilor, romilor și a altor popoare care au conviețuit în acest spațiu în secolele XII-XVI prin facilitarea accesului la sursele istorice. Metadatele aferente fiecărui document – rezumat, indici onomastici, toponimici, de materii etc., precum și imaginile documentelor din baza de date sunt accesibile gratuit pe www.arhivamedievala.ro.

Sunt invitați toți cercetătorii, profesorii, studenții și toți cei interesați de istorie, de arhive și de digitizarea lor.