Tezaurul de monede dacice de tip Inotești Răcoasa, exponatul lunii la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi jpeg

Tezaurul de monede dacice de tip Inotești-Răcoasa, exponatul lunii la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 2 noiembrie 2016

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna noiembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional „Exponatul lunii”, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei:TEZAURUL DE MONEDE DACICE DE TIP INOTEȘTI-RĂCOASA DESCOPERIT LA RĂCOASA, JUDEȚUL VRANCEA.

În cursul anului 1961, în grădina locuitorului Benciu Ştefan din comuna Răcoasa, judeţul Vrancea, a fost descoperit întâmplător, cel mai mare tezaur cu monede de tip Inoteşti-Răcoasa. Iniţial, tezaurul cuprindea un număr aproximativ de 170 tetradrahme dacice şi 2 lingouri de argint. Muzeul de Istorie Galaţi a achiziţionat la acea dată, 105 monede, iar 10 exemplare au fost preluate de Muzeul de Istorie din Bacău.

Monedele din tezaurul de la Răcoasa fac parte din rândul emisiunilor târzii getice de tip Inotești. Ele se caracterizează printr-o stilizare accentuată atât a reprezentării de pe avers, cât și a celei de pe revers. Totul apare redat prin combinații simple de linii, puncte și ovale.

Tezaurul a fost publicat de către Constantin Preda și Ion T. Dragomir și este reprezentativ pentru tipul monetar Inotești-Răcoasa.(muzeograf Costel Ilie)

Micro-expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Casa Colecţiilor” Galați din str. Eroilor, nr. 64, în perioada 2 – 30 noiembrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

afis exponatul lunii noiembrie 2016 jpg jpeg