Tezaurul de la Topliceni, descoperit de o tânără de 23 de ani  jpeg

Tezaurul de la Topliceni, descoperit de o tânără de 23 de ani

O descoperire important─â a fost f─âcut─â ├«n Buz─âu de un grup de detectori┼čti, ├«ntre care ┼či o t├ón─âr─â. Ramona are 23 de ani ┼či este una dintre pu┼úinele fete care ├«mbr─â┼úi┼čeaz─â aceast─â pasiune. Ea ┼či prietenii ei au g─âsit ├«ntr-o p─âdure din Topliceni peste 200 de monede otomane ┼či poloneze de argint, din secolele 16 ┼či 17.

Acestea vor ajunge ├«ntr-un final la Muzeul Jude┼úean Buz─âu, acolo unde ├«┼či vor g─âsi locul ├«n expozi┼úiile permanente.     

Grupul de pasiona┼úi ies mai mult ├«n weekend la detec┼úie, prin p─âdurile din comuna buzoian─â Topliceni. La una dintre recentele c─âut─âri, detectorul Ramonei a semnalat prezen┼úa ├«n sol a unor obiecte metalice.   

Nu mic─â le-a fost mirarea detectori┼čtilor c├ónd au s─âpat ┼či au gasit tezaurul. Au num─ârat 37 de monede mari ┼či alte 200 mai mici, toate din argint.

ÔÇ×Aceasta este cea mai semnificativ─â descoperire de p├ón─â acum ┼či sper c─â nu ┼či ultima. Aleg locurile de c─âutare dup─â intui┼úie ┼či ├«n func┼úie de ceea ce ├«mi transmite mie zona respectiv─â, dac─â e pozitiv─â. Este foarte important s─â te afli ├«ntr-o zon─â ├«n care nu este un sit arheologic─â dar nu pot spune c─â exist─â un anumit criteriuÔÇŁ, spune Ramona Draghici.

Ramona Draghici jpg jpeg

├Än v├órst─â de 23 de ani, Ramona Dr─âghici (foto sus) este una dintre pu┼úinele fete care ├«mbr─â┼úi┼čeaz─â pasiunea detec┼úiei de metale. T├ón─âra m─ârturise┼čte c─â ├«i este destul de greu s─â-┼či adune o ga┼čc─â pentru c─âut─âri, care de cele mai multe ori se ├«ncheie cu o recolt─â de resturi f─âr─â valoare.   

ÔÇ×Eu am detector pentru metale de mul┼úi ani, cam de ┼čase ani, cu aproxima┼úie. E pur─â pasiune. Din p─âcate, ├«ns─â, nu prea am avut cu cine s─â ies pentru c─â e un hobby pe care ├«l practic─â mai mult b─ârba┼úii. Mai ies din c├ónd ├«n c├ónd cu prietenii ├«ns─â nu suficient de des. Majoritatea obiectelor pe care le g─âsesc sunt doze de bere, cuie, capace, s├órme ┼či alte fiareÔÇŁ, declar─â Ramona Draghici.

Potrivit legii, orice descoperire se anun┼ú─â ├«n cel mai scurt timp ┼či trebuie predat─â ├«n maximum 72 de ore la prim─âria pe raza c─âreia s-a produs. Autoritatea local─â preia tezaurul, ├«n baza unui proces verbal ┼či notific─â Direc┼úia de Cultur─â Jude┼úean─â.   

ÔÇ×E o descoperire important─â pentru zona noastr─â. Din ce spun d├ón┼čii, vechimea ar fi de peste dou─â secole, dac─â nu mai mare. Vom vedea ce spun speciali┼čtii Muzeului Jude┼úean Buz─âuÔÇŁ, spune Viorel Pan┼úuru, primarul comunei Topliceni, jude┼úul Buz─âu.

Piesele g─âsite vor ajunge ├«ntr-un final la Muzeul Jude┼úean Buz─âu, acolo unde vor fi prezentate ├«n cadrul unei expozi┼úii permanente.   

Tezaurul de la Topliceni jpg jpeg

ÔÇ×Este vorba despre c├óteva sute de monede din argint, monede otomane ┼či grosi polonezi care urmeaz─â s─â ajung─â dup─â parcurgerea procedurii legale la Muzeul Jude┼úean Buz─âuÔÇŁ,  declar─â Daniel Costache, managerul Muzeului Jude┼úean Buz─âu.   

├Än ultima perioad─â, foarte multe persoane ├«┼či achizi┼úioneaz─â detectoare de metal performante, cu ajutorul c─ârora sper─â s─â g─âseasc─â adev─ârate comori. ┼×tiu c─â fiecare descoperire este ├«nso┼úit─â ┼či de o recompens─â, care poate ajunge ┼či la 30% din valoarea bunurilor g─âsite.   

O astfel de recompens─â a fost aprobat─â chiar zilele trecute de consilierii jude┼úeni. Un detectorist care ├«n prim─âvara anului 2020 a g─âsit 749 de obiecte din bronz, argint ┼či argint aurit, evaluate de c─âtre Muzeul Jude┼úean Buz─âu la 41.385 lei, va primi 30% din valoarea bunurilor, adic─â suma de 12.415 lei.

Sursa: adevarul.ro