Monede vechi de 500 de ani, descoperite într o pădure din Bihor  Foto Facebook DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România jpg

Tezaur descoperit într-o pădure din Bihor: peste 4.000 de monede vechi de 500 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Ana-Maria Gherghiță
🗓️ 13 iulie 2023

După o vreme în care nu au mai ieșit la „vânătoare” de comori, trei bărbați au găsit duminică peste 4.000 de monede vechi de 500 de ani într-o pădure din Bihor.

Este vorba despre Raoul Vlad Suta, Ion Vlad și Silviu Tamas, împătimiți ai detecției de metale. După o masă copioasă, cei trei bărbați au pornit în căutarea de comori. 

Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt, dar stabil, am pus lopata la treabă, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o monedă mică argintie, parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua monedă, a treia, iar colegii mei, care se aflau în apropiere, mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mică, urmărirea semnalelor ne-a condus până la urmă la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalină la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extrăgându-l cu grijă, împreună cu câteva bucăți de ceramică, probabil aparținând vasului", a povestit Raoul Vlad Suta într-o postare publicată pe grupul de Facebook „DetecțieMetal- Comunitatea Arheologilor Amatori din România”. 

Astfel, aceștia au descoperit circa 4.868 de monede „cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului că sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat”. De asemenea, cei trei bărbați au mai dat peste 3 taleri de argint, care cântăresc circa 30 de grame, și peste alte 4 monede de diametru mijlociu care nu au fost încă identificate. 

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro