Tezaur de monede otomane ┼či ragusane, descoperit de un c─âut─âtor de comori / FOTO jpeg

Tezaur de monede otomane ┼či ragusane, descoperit de un c─âut─âtor de comori / FOTO

´╗┐Un num─âr de 50 de monede de argint din secolul XVIII, emise de sultani otomani ┼či Republica Ragusa, au fost descoperite pe raza comunei Stoene┼čti, jude┼úul Giurgiu, la marginea unui drum str─âvechi situat ├«ntr-o zon─â acoperit─â cu gunoaie contemporane, de un pasionat c─âut─âtor de comori, dotat cu un detector de c─âutat metale.

Tezaurul ar fi fost ├«ngropat ├«n p─âm├ónt ├«ntr-o ulcic─â de lut, la marginea unui drum care ducea spre capital─â ┼či pe care, ├«n trecut, mul┼úi t├ólhari atacau ┼či jefuiau, relateaz─â Agerpres.

ÔÇ×La finalul s─âpt─âm├ónii trecute, pe raza comunei Stoene┼čti, jude┼úul Giurgiu, a fost descoperit un tezaur de monede de la sf├ór┼čitul secolului al XVIII-lea, de c─âtre un pasionat c─âut─âtor de metale. Dat fiind num─ârul mare de monede descoperite, acesta a luat leg─âtura cu autorit─â┼úile jude┼úului ┼či ast─âzi monedele se afl─â la Muzeul Jude┼úean Giurgiu, urm├ónd s─â fie expertizate de istorici din capital─âÔÇŁ, a declarat directorul Muzeului Jude┼úean ÔÇ×Teohari AntonescuÔÇŁ Giurgiu, Gabriel Dumitru, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.

Monedele au fost descoperite de Mihai Ciucur, un b─ârbat ├«n v├órst─â de 37 de ani din Bucure┼čti, somelier de meserie, dar pasionat de istorie din copil─ârie ┼či care petrece mult timp ├«n natur─â c─âut├ónd comori. El spune c─â atunci c├ónd g─âse┼čte un tezaur tr─âie┼čte o bucurie foarte mare ┼či de aceea nu se a┼čteapt─â la o recompens─â material─â pentru comoara g─âsit─â ┼či consider─â c─â arheologii ┼či muzeografii care duc munca de zi cu zi ├«n domeniu ar trebui ajuta┼úi mai mult ├«n activitatea de c─âutare chiar de c─âtre cei pasiona┼úi de istorie.

Foto: Muzeul Jude╚Ťean ÔÇ×Teohari AntonescuÔÇŁ Giurgiu

tezaur jpg jpeg

ÔÇ×Monedele sunt din argint, apar┼úin Imperiului Otoman ┼či Republicii Ragusa, din cele aproximativ 50 de monede, 45 sunt otomane de la sultanii Mustafa al III-lea ┼či Selim al III-lea care au domnit ├«n a doua jum─âtate a secolului al XVIII-lea, iar monedele lor au avut putere de circula┼úie. Foarte probabil ele provin din soldele ost─â┼če┼čti ├«ntr-o vreme ├«n care, pe aici, r─âzboiul era cam cum este acum ├«n Ucraina ┼či, de fapt, cu asta v─â spun ┼či presupunerea ├«ngrop─ârii tezaurului. Pe atunci nu existau alte formule de a-┼úi ascunde banii, dec├ót pun├óndu-i ├«ntr-o ulcic─â ┼či ulcica ├«ngrop├ónd-o ├«n p─âm├ónt. Acum avem de-a face cu un caz fericit pentru cei care folosesc detectorul de metale c─â a fost g─âsit un ├«ntreg tezaur pentru c─â ├«n alte situa┼úii g─âsesc doar o buc─â┼úic─â de metal. La locul g─âsirii tezaurului erau ┼či ni┼čte fragmente ceramice care sus┼úin aceast─â idee c─â nu au fost undeva aruncate, ci ├«ngropate cu inten┼úieÔÇŁ, a declarat muzeograful Emil P─âunescu.